2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mit viseltek honfoglaló elődeink?

2015. február 18. 16:04

A MTA BTK 2012-ben életre hívott Magyar Őstörténeti Témacsoportjának egyik feladata a tudományos munka során megszületett ismeretek terjesztése, az érdeklődő olvasók számára érthető formában való közzététele, azaz a minőségi ismeretterjesztés. Ennek jegyében indult meg a Helikon Kiadóval összefogva egy hat kötetesre tervezett könyvsorozat (Magyar őstörténet 1-6.) kiadása, amelynek első kötete a közelmúltban már meg is jelent A honfoglalók viselete címmel.

A tucatnyi szerző munkájával elkészült kötet három részből áll. Az első fejezetek azt mutatják be, hogy mi az, ami hajdani elődeink öltözékéből ránk maradt, azaz a régészeti leletek. A szerkesztők arra törekedtek, hogy egyrészt bemutatásra kerüljenek a jelenleg még kevéssé ismert, a Kárpátoktól keletre előkerült, s valószínűleg a honfoglaló elődökkel kapcsolatba hozható leletek, másrészt az utóbbi néhány év legjelentősebb honfoglalás kori leleteit ismertették maguk az ásató régészek.

A második rész a viseletek alapanyagaival foglalkozik, a textilekkel, a bőrrel és a nemezzel. A harmadik nagy egységben pedig az egyes viseleti elemek (fejfedők, felsőruhák, ingek és nadrágok, övek, lábbelik) következnek, a régészeti leletektől elindulva a lehetséges rekonstrukciókig bemutatva mindazt, amit jelenleg tudunk róluk.

A kötetet számos korabeli forrásidézet, magyarázó szöveg, valamint fotók és térképek teszik könnyebben érhetővé és szemléletesebbé. Új, művészi színvonalú rekonstrukciós rajzok is készültek, amelyek Boldog Zoltán munkái. A Digitális legendárium munkacsoport tagjai pedig rövid, ámde szemet gyönyörködtető ajánló-filmet is készítettek a kötetről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár