2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ki volt valójában Jane Seymour?

2015. február 13. 16:51

Igen keveset tudunk VIII. Henrik harmadik feleségéről, Jane (Johanna) Seymourról, aki bár - a szeszélyes Boleyn Anna abszolút ellentéteként - kevéssé társaságkedvelő és félénk volt, a király valójában őt tartotta „első igazi szerelmének”. Johanna fiúgyermekkel örvendeztette meg a királyt, de 12 nappal a szülés után meghalt gyermekágyi lázban. Henrik őszintén meggyászolta Johannát, s végrendeletében meghagyta, hogy szeretett felesége mellé temessék majd el.

Nemesi vér

A Wiltshire megyei Savernake Forestben található Wulfhallban született Jane Seymourról nem tudjuk, hogy pontosan mikor látta meg a napvilágot, azonban következtetni tudunk rá. 1537-es halála után a gyászmenetben 29 hölgy lovagolt a koporsója mellett, és a korabeli szokás szerint egy leány egy évet jelölt, így ha valóban 29 évesen hunyt el, akkor 1507 októbere és 1508 októbere között születhetett.

Sir John Seymour és Margery Wentworth leányaként III. Edward angol király leszármazottja, emellett férje, VIII. Henrik ötödik unokatestvére volt. Apját még a VII. Henriknek tett szolgálataiért cserébe ütötték lovaggá, ugyanis 1497-ben nagy segítséget nyújtott a cornwalli lázadók elleni blackheath-i csatában. Édesanyja, Margery nemesebb vérrel büszkélkedhetett férjénél, ugyanis első unokatestvére, Elizabeth Tylney Boleyn Anna édesanyja volt. Elizabeth bátyja, Edmund Howard pedig Henrik ötödik, későbbi feleségének, Catherine Howardnak volt az apja. John Skelton angol költő versében Margeryt lenyűgöző szépségűnek írta le, aki „mindig jóindulatú, segítőkész és szelíd” volt.

Johannának tíz testvére volt, kilenc édestestvére (Margery, John, Edward, Thomas, Elizabeth, Henry, Dorothy és Anthony), valamint apja részéről egy házasságon kívül született fiútestvére (János) is. Közülük hatan élték meg a felnőttkort.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár