2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amerikai ufóügyi akták tömegét hozták nyilvánosságra 

2015. január 21. 09:28 MTI

A világháló-felhasználók nyilvánossága elé tárták az amerikai légierő csaknem 130 ezer oldalnyi, a titkosítás alól feloldott, azonosítatlan repülőtárgyak észlelésével és ufóügyi vizsgálatokkal kapcsolatos aktáját - közölte kedden híroldalán a CNN.

A Project Blue Book Collection (Kék Könyv Projekt Gyűjtemény) a Kék Könyv Projekt, a Jel Projekt és az Ellenszenv Projekt fedőnevű, ufóészleléssel kapcsolatos katonai nyomozások anyagait tartalmazza. A dossziékban egyebek között megtalálhatók az 1965-ös exeteri incidensre, a Kenneth Arnold 1947-ben jelentett, kilenc egyidejű ufóészlelésére és az 1948-ban a levegőben gépével azonosítatlan tárggyal ütközött Thomas Mantell százados halálára vonatkozó dossziék is.

Az anyagokat John Greenwald ufókutató a múlt héten töltötte fel az internetre, miután a tájékoztatás szabadságára vonatkozó törvény alapján, sokéves küzdelem árán sikerült megszereznie azokat. A Greenwald által létrehozott The Black Vault (Fekete Páncélterem) adatbázis bárki által ingyenesen kutatható.

A Kék Könyv Projekt 1947-től 1969-ig tartó vizsgálatait az amerikai légierő ohiói Wright-Patterson támaszpontjáról irányították. Miután azok nem tártak fel jelentősebb információt és nem találtak arra utaló bizonyítékot, hogy az észlelések túlmutattak volna a korabeli műszaki fejlettség szintjén, a nyomozások sorozatát leállították.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár