2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Irak a világörökségek között látná már Babilont

2015. január 20. 16:22 MTI

A közelmúlt nyomainak eltörlése érdekében világörökségi védelmet akar Babilon romjainak az iraki kormány, amely teljesítette az ehhez szükséges első lépések rá eső részét.

Adel Sirsab iraki turisztikai és régiségekért felelős miniszter egy bagdadi sajtótájékoztatón elmondta, hogy hazája teljesítette kötelezettségét és határidőre elkészítette a világörökségi listára való felkerülés szempontjából fontos dokumentumokat, amelyeket az UNESCO-hoz küld el. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) korábban megállapodást kötött Irak és Bábil tartomány kormányzóságával arról, hogy a közel-keleti országnak helyi régészek és turisztikai szakemberek által készített értékelést kell benyújtania a négyezer éves település jelenlegi állapotáról.

Babilon az ősi Mezopotámia fővárosa volt. Az i. e. 4500-2500-ból származó sumér maradványokat őrző várost az emberiség egyik bölcsőjének tekintik, itt található egyebek mellett a babiloni oroszlán szobra, az ország egyik nemzeti jelképe. A Bagdadtól mintegy 100 kilométerre délre található várost két híres ókori uralkodó is királyi székhellyé választotta: Hammurapi (i. e. 1792-1750) és II. Nabukodonozor (i. e. 604-562), aki az antik világ hét csodája közé sorolt függőkerteket építtette.

A 80-as években Szaddám Huszein kolosszális újraépítési programot rendelt el Babilonban, amelynek keretében az ókori romokra régi épületek hasonmásait építették fel. A téglákra Irak egykori erős embere az ókori babiloni uralkodók szokását utánozva a saját nevét vésette rá. A területet 2003 és 2004 folyamán az Irakban lévő szövetséges erők támaszpontja vette körül, amelyet eredetileg a rablók és a vandálok elleni védelem jegyében emeltek. A nehéz katonai járművek súlyos károkat okoztak a területen, amelyen elhordták a halmokat és számtalan árkot ástak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár