2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Be akarták tiltani március 15-ét mint nemzeti ünnepet a kommunisták

2014. december 12. 13:46 MTI

Komoly ideológiai agymosás volt a kommunista diktatúra alatt Magyarországon a nemzeti ünnepek ügyében is - erről Kukorelli István alkotmányjogász beszélt pénteken, egy a témában rendezett budapesti konferencián. 

A Jeles napok és jeltelen ünnepek a diktatúrában - Pillanatképek a kommunista emlékezetpolitika valóságából címmel rendezett konferencia megnyitó előadásában Kukorelli István, a tanácskozást szervező Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki) külső munkatársa, volt alkotmánybíró március 15. és augusztus 20. példáját említette.

Március 15. kapcsán arról beszélt, hogy a késői Kádár-korszakban megpróbálták megteremteni a Forradalmi Ifjúsági Napokat. Az 1989-es március 15-ével "állt vissza a rend a történelemben" - mondta Kukorelli István, hozzátéve, hogy ez egy "nagyon mélyen szervesült ünnep" volt a diktatúrák alatt is.

Kukorelli István szerint augusztus 20-ának "elég durván nekiment" 1948-49-ben az akkori diktatúra. Ezt egy az egyben ki akarták iktatni, illetve valahogy le akarták önteni ideológiai mázzal - fogalmazott. Mint mondta, Szent István ünnepét, az államalapítást összekapcsolták a sztálinista alkotmány napjával.

Szólt arról, hogy a 2011-ben elfogadott alaptörvény először a magyar alkotmánytörténetben az alkotmány szintjére emelte Magyarország nemzeti ünnepeit és hivatalos állami ünnepét. Az alaptörvény felsorolja Magyarország nemzeti ünnepeit, március 15-ét, augusztus 20-át, október 23-át. A hivatalos állami ünnep augusztus 20.

Fricz Tamás politológus, a Retörki tudományos főmunkatársa elmondta, az intézet azért foglalkozik a témával, mert a "rendszerváltásunk sem csinált tabula rasát". Vissza kell fordulnunk a múltba, hogy megértsük a jelenünket és a jövőnket - fogalmazott.

Albert Zoltán történész előadásában arról beszélt, hogy a magyar kommunisták előszeretettel hangoztatták, hogy Petőfi, Kossuth és Táncsics örökösei. Ugyanakkor az 1949 és 1989 közötti időszakban letartóztatással járt bizonyos esetekben, ha valaki ünnepelni merészelt az évfordulón. Még az is felmerült, hogy március 15-ét betiltják mint nemzeti ünnepet - jegyezte meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár