2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Így nézett ki Szent Miklós

2014. december 9. 08:42

Az "eddigi legrealisztikusabb" arcrekonstrukciót mutatták be Szent Miklós mürai püspökről a liverpooli John Moores Egyetem kutatói.

A liverpooli John Moores Egyetemen működő Face Lab munkatársai végezték el Szent Miklós (Nikolaosz) háromdimenziós arcrekonstrukcióját. Bár ilyen projektek korábban is voltak, Caroline Wilkinson professzor tájékoztatása szerint ez az eddigi "legrealisztikusabb portré" a mürai püspökről, a kutatás pedig az "összes történelmi forrást és csontelemzési eredményt felhasználta".

A Mikulás napjára, december 6-ára időzített bejelentés hangsúlyozza, hogy a kutatás során figyelembe vették Nikolaosz törött orrát, illetve azt a tényt, hogy a püspök e testrésze "asszimetrikusan gyógyult", ami különös, kemény arckifejezést kölcsönzött neki. Miklósnak a kutatások szerint hosszú szakálla, kerek feje és szögletes állkapcsa volt.

Szent Miklós életéről kevés írásos forrás maradt fenn. A hagyomány szerint a 3. század végén született a kis-ázsiai Patarában (Törökország), gazdag kereskedőcsaládban. Szüleit kiskorában elvesztette, egyik rokona nevelte, s ő ismertette meg a kereszténységgel. Megtérése után Miklós jótékony célokra szétosztogatta örökségét, a hívők pedig égi jelre megválasztották Müra püspökévé. Diocletianus és Galerius császár keresztényüldözése (303-311) idején börtönbe került, de életben maradt, és részt vett a 325-ben tartott niceai zsinaton.

Az emberek tiszteletét és szeretetét jótékonykodásával vívta ki, s tettei miatt már életében szentnek tartották. 343. december 6-án halt meg püspöki székhelyén, sírja ezután zarándokhellyé vált. Amikor Mürát 1087-ben elfoglalták a szeldzsuk törökök, tetemét tisztelői az itáliai Bariba vitték, ahol bazilikát építettek a tiszteletére, s ereklyéit Orbán pápa helyezte el a főoltáron. Ankara és Róma között ma is vita van a csontok esetleges visszaszállítása miatt.

Miklós kultusza nem sokkal halála után kezdődött, már a 6. században templomot emelt neki Konstantinápolyban I. Justinianus császár. Nikolaosz a keleti egyházak legtiszteltebb szentje, ünnepét nyugaton a 10. század óta tartják. Csodatettei között tartják számon, hogy vihar idején megmentette egy vízbe esett tengerész életét, ezért ő az utazók, a kereskedők, a zarándokok, a tengerészek és a révkalauzok védőszentje.

Szintén az ő alakjához kötik, hogy amikor városát éhínség sújtotta és egy gonosz hentes három kisgyermeket megölt, Miklós leleplezte bűnét és a fiúkat is feltámasztotta, így ő a gyermekek és a diákok védőszentje is, továbbá Oroszországnak, Görögországnak, Szicíliának, Lotaringiának és Apuliának, a zálogházak tulajdonosainak, az illatszerészeknek, a gyógyszerészeknek, a pálinkafőzőknek és Kecskemét városának.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár