2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Soha nem látott fotók a meggyilkolt Che Guevaráról

2014. november 14. 17:09

47 éven át egy spanyol család tulajdonában voltak azok a máig részben ismeretlen fotók, amelyek az 1967-ben a bolíviai hadsereg által meggyilkolt Che Guevara holttestéről készültek. /Figyelem! A nyugalom megzavarására alkalmas fotók következnek!/

A képeket az AFP hírügynökségnek dolgozó francia újságíró, Marc Hutten készítette, majd átadta azokat Imanol Arteaga nagybátyjának, Luis Cuarterónak. "A Bolíviában misszionáriusként dolgozó nagybátyám, Luis Cuartero a nagynéném, illetve az édesanyám elmondása szerint egy francia újságírótól kapta a fotókat, s a szüleim 1967. november végi esküvőjén mutatta meg a családomnak" - mondta az AFP-nek Arteaga, aki a nagybátyja nemrégen bekövetkező halála után hozta nyilvánosságra a ritka történelmi dokumentumokat.

A fényképek azokat a pillanatokat örökítik meg, amikor a bolíviai hadsereg bemutatja Che Guevara holttestét. Cuartero valószínűleg azért kaphatta meg a képeket, mert Hutten tartott attól, hogy nehézségekbe ütközhet Bolíviában, s nem tudná mindet kivinni az országból. Az AFP úgy tudja, a fotós végül négy vagy öt tekercset küldött összesen Párizsba. Mikor Hutten végül eljutott a francia fővárosba, ott már csak néhány fotót talált (ezeket ismertük eddig is), a többinek nyoma veszett.

A szenvedélyes rögbijátékos és orvostanhallgató Ernesto "Che" Guevara 1951-ben motorkerékpáron bejárta Dél-Amerikát, és az elképesztő szegénység láttán a marxista ideológia híve lett. Habár Argentínában látta meg a napvilágot, Fidel Castro 1959-ben „született” kubai állampolgárnak nyilvánította a kubai forradalomban és Battista elűzésében nagy szerepet játszó gerillavezért, aki később a Kubai Nemzeti Bank elnöke lett. Guevara a forradalom exportálását tartotta fő céljának, ezért előbb Kongóba, majd Bolíviába ment. A dél-amerikai ország lakosait nem tudta maga mellé állítani, 39 éves korában Barrientos bolíviai elnök parancsára a hadsereg elit egysége kivégezte. Latin-Amerikában máig egyfajta apokrif szentként tisztelik.

Luis Cuartero misszionáriusként 1967 körül

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár