2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Záhi Havvásznak kínos kérdésekkel kell szembenéznie

2014. november 13. 14:53

Az egykori egyiptomi régiségügyi miniszter tagadja azt a vádat, amely szerint német amatőr régészeknek segített falmintákat lopni a gízai nagy piramisból. Havvász szerint még mindig ő az egyetlen alkalmas ember, aki az egyiptomi régészetet irányíthatná és naggyá tehetné.

Idézést kapott a világ leghíresebb egyiptológusa, Záhi Havvász. Az egykori egyiptomi régiségügyi miniszternek arra a kérdésre kell majd felelnie, miszerint valóban segített-e három német amatőr régésznek kőzetmintákat szerezni Egyiptom legnagyobb piramisának belsejéből. Havvász eddig tagadta a vádakat, s azzal védekezett, hogy "semmi sem szól ellenem".

2013 áprilisában két amatőr német kutató és egy filmkészítő cinkosuk belopóztak a nagy piramis belső szentélyébe. Az összeesküvés-elméleteikről híres trió - név szerint Dominique Görlitz természettudós, Stefan Erdmann kutató és Peter Hoefer - arra az elméletükre akart bizonyítékot szerezni, hogy a piramis nem Hufu (Kheopsz) fáraó végső nyughelye, hanem egy, az egyiptominál még régebbi birodalomhoz tartozik, írta a The Guardian.

Hogy elméletüket bebizonyítsák, a festék fedőrétegéből, illetve a kártusból (az a hosszúkás alakú jelcsoport, amely azt jelölte, hogy kinek épült a piramis) kapartak le egy kis darabot, amelyet Németországba küldtek további elemzésekre. Az eset hatalmas nemzetközi felháborodást váltott ki, a vádlottak bíróság elé kerültek, továbbá hat egyiptomit is meggyanúsítottak azzal, hogy segítettek a németeknek. A három régészt, két őrt, valamint egy utazási iroda tulajdonosát egyenként öt év börtönbüntetésre ítélték.

A tárgyaláson a vádlottak egyöntetűen azt állították, hogy valójában Záhi Havvász volt egyiptomi régiségügyi miniszter tette lehetővé a lopást, s egy 2010-ben leforgatott dokumentumfilmre hivatkoztak. A bíróság beidézte a régészt, aki tagadja a vádakat, mondván, 2011 közepén, vagyis két évvel a bűncselekmény elkövetése előtt kilépett a kormányból. Azt elismerte, hogy régiségügyi miniszterként a filmben engedékenyebb volt, azonban senki sem élt a lehetőséggel, és egyik szereplő sem nyúlt a feliratokhoz.

A 2000-es években Havvász az egyiptomi dokumentumfilmek nyomán egyfajta egyiptomi Indiana Jonesként vált híressé és elismertté. 2006-ban a Time magazin a száz legbefolyásosabb ember közé sorolta, később pedig a nevét kölcsönözte egy nadrágfazonnak is. Azonban amikor az arab forradalom elsöpörte Hoszni Mubarak egyiptomi elnök rendszerét, Havvásznak is mennie kellett egy azóta sem bizonyított korrupciós vád miatt.

Az elmúlt évben a The Guardiannak adott interjújában az egykori miniszter utalt arra, hogy szeretne egyszer visszatérni régi posztjára, hiszen "én vagyok az egyetlen ember, aki alkalmas erre" - mondta a nem éppen szerénységéről ismert egyiptológus. "Ez egy ajándék Istentől" - tette hozzá. "Amikor beszélek, az emberek odafigyelnek rám, amikor más valaki beszél, a legtöbben elalszanak, egyáltalán nem értem, miért kritizálnak ezért. Miattam zárta mindenki Egyiptomot a szívébe" - így Havvász.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár