2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

"Boszorkányjelekkel" óvták volna I. Jakabot a szellemektől

2014. november 5. 17:04 MTI

Rejtélyes "boszorkányjeleket" találtak egy kenti kastély padlózata alatt. A különös jeleket a 17. század első éveiben, az I. Jakab életére törő lőporos összeesküvést követően véshették a kenti Knole-kastély padlózatának gerendáiba azért, hogy megvédjék a király életét az ártó szellemektől. 

A régészek szerint a kezdetleges, egymást keresztező vonalakból álló "boszorkányjelek" a gonosz szellemek ártó hatalma ellen védték az uralkodót egy olyan korban, amikor egyáltalán nem mentek ritkaságszámba a hasonló hiedelmek. A szakértők rendkívül ritkának nevezték a felfedezést, hozzátéve, hogy a jelek az összeesküvést követő paranoiára utalnak - adta hírül a The Daily Telegraph internetes kiadása.

A jelekre a régészek véletlenül bukkantak a kastély állagmegóvása közben abban a szobában, amely a királyi személyek elszállásolására szolgált. Nemcsak a padlózatot tartó gerendasoron találtak véseteket, de a kandallóban is. A dendrokronológiás (faévgyűrűs) kormeghatározás eredményei a véseteket 1606-ra, I. Jakab király uralkodásának idejére tették.

A szakértők szerint a jeleket a kastély tulajdonosának, Thomas Sackville-nek a parancsára vésték a fagerendákba; Sackville a látogatását tervező királyt akarta megvédeni az ártó szellemektől. "Jakab király érdeklődése élénk volt a boszorkánymágia iránt, és hozatott egy törvényt is, amely halálbüntetéssel sújtotta a boszorkányságot. Még könyvet is írt a témában Daemonologie (Démonológia) címmel" - mesélte James Wright, a kastélyban dolgozó Londoni Régészeti Múzeum munkatársa. "A vésetek jól szemléltetik azt, hogy milyen mértékben irányította a félelem a 17. század első zavaros éveiben élő emberek mindennapi életét" - tette hozzá a régész.

A kastélyt Thomas Sackville, I. Jakab király kincstárnoka átalakítatta 1605 és 1609 között annak érdekében, hogy egyfajta átmeneti szállásként szolgálhasson a környékre érkező uralkodónak. Röviddel a déli szárny és a királytorony átépítése után Sackville meghalt, így a király végül nem látogatta meg Knole-t. A látogatók előtt jelenleg zárva tartó kastély teljes régészeti feltárása 2018-ig tart.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár