2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták Hellász legnagyobb fazekasműhelyét

2014. október 22. 08:50

Német régészek az ókori Görögország eddig ismert legnagyobb kiterjedésű ipari negyedét tárják fel Szicíliában.

A 975 méter hosszan elterülő ipari negyed területén nagyjából nyolcvan égetőkemence működött, ezek közül a legnagyobb 5 méter átmérőjű, ami azért szenzációs felfedezés, mert eddig egyetlen görög városban sem találtak ekkorát, mondta el Martin Bentz, a Bonni Egyetem régésze. A négy évvel ezelőtt megkezdődött ásatások legkorábban 2016-ban érnek véget.

Az ipari negyedet Szicília délnyugati partján, Selinunte határában fedezték fel. A hatalmas templomairól ismert település az egyik legfontosabb görög kolónia ("gyarmatváros") volt az ókorban, évszázadokon át tartó virágzásának az első pun háború vetett véget, mely során a földdel tették egyenlővé.

A mára eliszaposodott Cottone folyó mentén elhelyezkedő ipari negyed eredetileg a városfalon belül helyezkedett el. A hosszú régészeti szelvények megnyitása nyomán derült ki, hogy a kemencék egy, a hegy oldalában négy teraszon kialakított műhelyhez tartoztak. A termékeket a negyed középső udvarán szárították ki, majd két, erre a célra elkülönített részen kiégették, végül a város szélén található üzlethelyiségben adták el őket.

Az ipari negyed és a műhely időszámításunk előtt 550 körül jött létre - ebben az időben a termelés még a kis méretű terrakotta szobrok köré szerveződött, majd az i.e. 5. század közepén a különböző vázák és cserepek tömeggyártása vette kezdetét. A várost az első pun háborúban rombolták le a karthágóiak, s bár Idősebb Plinius egyik művében még név szerint említi a görögök által Selinusnak nevezett települést, az ókori utazó, Sztrabón már egyértelműen kihalt városként utal rá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár