2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nézegessen térképeket a 200 évvel ezelőtti Budapestről!

2014. október 10. 15:05

Bemutatták azt a harminc régi, részletes térképet, amelyek segítségével az interneten tanulmányozható a főváros fejlődése a 18. század elejétől a 20. század közepéig. A harminc térkép a Budapest Főváros Levéltár honlapján bárki számára ingyenesen hozzáférhető.

A Budapest Főváros Levéltárában tartott bemutatón Csomós Miklós főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: a múltat többféleképpen lehet megőrizni, például a térképekkel. Talán sokan nem tudják, mennyire fontos ez - tette hozzá -, pedig egyetlen város fejlesztése sem képzelhető el a múlt, a földrajzi adottságok tökéletes ismerete nélkül.

Kenyeres István, a fővárosi levéltár főigazgatója elmondta: a bemutatott harminc térkép a Habsburg Birodalom és az Osztrák-Magyar Monarchia történelmi térképeit modern térinformatikai eszközökkel közzétevő Mapire (Historical maps of the Habsburg Empire) projekt második szakasza, elsőként katonai térképek digitalizált változatait mutatták be márciusban. Az összes térkép úgynevezett georeferálással készült, vagyis minden képkoordinátához GPS-koordinátákat rendeltek.

Fabó Beáta főlevéltáros elmondta: a harminc térkép válogatás, amely a 18. századtól 1946-ig "szinte teljesen lefedi Budapest történetét". Hozzátette: a térképkészítés egy-egy "csúcspontján" készültek ezek a térképek, például II. József korában, amikor a katonai és a gazdasági célú térképkészítés mellett az idegenforgalmi is megjelent, a reformkorban, amikor az utazás egyre fontosabbá vált, és be kellett mutatni Pest-Budát az érkező külföldieknek, vagy éppen a városegyesítés idején, amikor - háromszögeléssel - először készültek igazán pontos térképek.

A harminc térkép között vannak a földméréshez használt, úgynevezett kataszteri térképek is. A régi térképeket kompatibilissé tették a ma használatos népszerű térképes programok közül többel is, így összehasonlíthatók a korábbi és az aktuális állapotok. A harminc térkép (körülbelül kétezer térképszelvény) a Budapest Főváros Levéltár honlapján, valamint a mapire.eu weboldalon bárki számára ingyenesen hozzáférhető.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár