2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dokumentumokat tartalmazott a szoborba rejtett gránát

2014. október 6. 13:43 MTI

Robbanófej helyett történelmi dokumentumokat tartalmazott az az első világháborús gránát, amelyet Nepomuki Szent János szobrának talapzatában találtak az észak-morvaországi Olmützhöz (Olomouc) közeli Norbercany faluban.

A gránátot a múlt héten a szobor restaurálása közben találták meg, és felnyitásához a rendőrség tűzszerészeit is kihívták. Végül is nem volt rájuk szükség, mert kiderült, hogy a gyanús gránát teljesen veszélytelen, csak egy régi dokumentumokkal teli üveget tartalmaz.

"Az üvegben a falut érintő, első köztársaságbeli dokumentumok és mintegy húsz darab papírpénz és érme volt, amelyeket a helyi tanító 1925-ben rejtett el titokban a szoborban" - közölte Irena Cernocká rendőrségi szóvivő.

"A gondos tanító egyebek között összeírta a falu lakosságát, azok vagyonát, földjeit, és megadta a korabeli élelmiszerárakat. Ugyanakkor az üvegbe elrejtett különféle élelmiszerjegyeket, bankókat és mintegy 20 darab érmét is. Leírja azt is, hogy mindezt titokban tette, hogy hírt adjon az utókornak" - fejtette ki Cernocká. A falu krónikája szerint 1925-ben restaurálták a 19. századból származó szobrot, de a krónika az elrejtett dokumentumokat nem említi. A helyiek szerint az elrejtett "gránátról" senki nem tudott.

"Az eredeti dokumentumokat az olmützi honismereti múzeumban helyezzük el. A falunak elkészítjük a másolatokat és az érmék egy részét is visszakapják" - közölte Miroslav Koudela, a múzeum szakmunkatársa. Norbercany önkormányzata úgy döntött, hogy a szobor visszahelyezésekor a talapzatba egy újabb "gránátot" helyeznek el, amely a falu és a cseh társadalom mai állapotáról ad hírt az utókornak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár