2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghalt Geraldine Mock

2014. október 2. 09:09 MTI

Meghalt kedden Geraldine Mock, az első nő, aki egyedül körberepülte a Földet. 

A repülés egyik amerikai úttörőjének halálát szerdán jelentette az amerikai sajtó. Geraldine Mock, aki 1964-ben 29 nap alatt repülte körbe a Földet Cessna 180 típusú gépével, 88 éves korában hunyt el floridai otthonában.

A Jerrie-nek becézett pilóta a New Jersey állambeli Newarkban született 1925-ben. Komoly társadalmi akadályokat kellett leküzdenie ahhoz, hogy repülhessen. "Természetesen sok férfinak nem tetszett, amit csinálok, úgy gondolták, hogy a nőknek otthon a helyük. De én nem törődtem ezzel" - mondta a dpa német hírügynökségnek tavasszal adott interjújában.

A Föld megkerülése már gyerekkora óta álma volt. "Hétéves koromban ültem először repülőn, és azonnal beleszerettem. Csodálatos volt látni a kis házakat és autókat lent a földön, látni akartam a különböző országokat, az embereket, a sivatagokat, a piramisokat és az óceánokat is, fel akartam fedezni a világot. Azt mondtam a barátaimnak, ha nagy leszek, a saját gépemen körberepülöm a Földet. És meg is tettem" - emlékezett vissza.

A nagy utazásra több mint egy évig készült. Az akkor 38 éves, háromgyerekes anya kevesebb mint 800 órát repült a nagy vállalkozás előtt, Cessnája pedig már öregnek volt mondható. "Nem féltem, de nem voltam biztos abban, hogy hazaérek, csak reméltem."

Az Atlanti-óceán felett befagytak gépének szárnyai, a Szahara felett kábeltűz ütött ki a rádiókészülékében, egy alkalommal pedig tévedésből egy titkos katonai támaszpont leszállóhelyén landolt Egyiptomban. "Egyszer csak megjelent egy halom fegyveres katona. Le kellett állítanom a motort, magukkal vittek a bázisra, és csak sötétedés után szállhattam fel újra" - idézte fel.

Útja legszebb pillanatának azt nevezte, amikor hazafelé tartva az óceán felett kapcsolatba lépett a kaliforniai légi irányítással. "Tudtam, hogy nemsokára otthon leszek. Csodálatos érzés volt."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár