2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lefőzték a megtorpedózott román hajón talált kávébabot 

2014. szeptember 26. 11:38

72 éves kávébabszemeket találtak búvárrégészek egy második világháborús román hajó roncsai között. A Sulina nevű teherhajót egy szovjet tengeralattjáró süllyesztette el 1942-ben a Fekete-tengeren.

A kávészemeket a legénységi kabin plafonja mellett lebegő, zöld, lezárt üvegben találták meg és hozták a felszínre. "Amikor megráztuk az üveget, hallottuk, hogy valami zörög benne, mintha gyöngyök lennének. Kinyitottuk, ekkor éreztük meg a kávé kesernyés aromáját" - mondta el az egyik búvár, Andrej Nekraszov. "A kávébabszemeket leőröltük és megfőztük. A kávé a kora ellenére nagyon friss lett. Az íze már nem volt tökéletes, de ez volt életem legemlékezetesebb kávéja" - tette hozzá.

A Sulina kitűnő állapotban van, köszönhetően annak, hogy mélyen a tenger fenekén fekszik, 22 méterre a felszíntől, így a hullámok nem tettek kárt benne, ellentétben például a többi, 12-15 méter mélyen található második világháború ronccsal.

A 166 méter hosszú teherhajón működőképes villanykörtéket, illetve számos borosüveget is találtak. Bár a Sulinát elsősorban szállításra használták, 16 első osztályú kabinnal rendelkezett. 1939-ben épült meg az olaszországi Palermóban. A romániai Konstancából az ukrajnai Mikolajivba tartott egy német-román hajórajjal, amikor 1942. május 29-én este fél tízkor torpedótalálat érte.

Nézegessen további képeket a roncsról a fotóra kattintva!

A Sulina szenet és lőszert szállított, a legénység tagjai közül 87-en még el tudták hagyni az odesszai kikötőtől 11 kilométerre elsüllyedt hajót, ám hárman a hullámsírba vesztek. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár