2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Digitalizáták a jezsuiták 272 ezer oldalas gyűjteményét

2014. augusztus 28. 10:01 MTI

Befejeződött a jezsuiták egyik legjelentősebb archívumának digitalizálása Chilében, ahol egy három éve indult projekt keretében restaurálták, katalogizálták és tették elektronikus formában bárki számára elérhetővé az UNESCO által a 2003-ban a világemlékezet program részévé nyilvánított Jesuitas de América nevű 272 ezer oldalas gyűjteményt. 

Restaurátorok, történészek, levéltárosok és informatikai szakemberek aprólékos munkával digitalizálták a missziók, noviciátusok, birtokok és iskolák által őrzött javak, többek között a rend által a 16. és a 18. század között Spanyolországban, Amerikában és a Fülöp-szigeteken készített munkák 433 kötetre rúgó jegyzékét. A gyűjteményt az a világi testület állította össze, amely a jezsuiták javait felügyelte, miután a rendet az 1760-as években feloszlatták, vagyonát elkobozták, tagjait pedig száműzték a spanyol korona fennhatósága alatt álló területekről.

"Az archívum része a Jézus Társasága DNS-ének" - mondta a digitalizált változat napokban tartott bemutatásakor Santiagóban Fernando Montes jezsuita pap, hozzátéve, hogy a gyűjtemény nemcsak a rend, hanem az egyetemes történelem számára is nagy értéket képvisel. Kiemelte, hogy a dokumentumok révén nyomon követhető a jezsuiták története.

Fernando Montes szerint a rend gyarmati időszakban végzett tevékenysége Latin-Amerika építőkövei közé tartozik. "Ahhoz, hogy valaki megértse Latin-Amerika történetét, tudnia kell, mit vittek véghez a jezsuiták száműzetésükig" - jegyezte meg. Hozzátette, Latin-Amerika függetlenné válása kapcsolatban van a rend feloszlatásával, így fontos a társaság történetének megismerése.

Szakemberek emlékeztettek arra, hogy a világi felügyelet hatalmas mennyiségű dokumentumot állított össze, amelyeket jelenleg Spanyolországban - a madridi országos levéltárban és Toledóban, a Jézus Társasága archívumában -, valamint a chilei országos levéltárban gondoznak. Utóbbiban az 1561 és 1800 között a mai Argentínában, Kolumbiában, Bolíviában, Ecuadorban, Mexikóban, Panamában, Peruban, Venezuelában, Chilében, az Antillákon, Spanyolországban és a Fülöp-szigeteken többek közt a bennszülöttek evangelizációjával kapcsolatos dokumentumokat is őriznek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár