2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

30 ezer éve is evett csigát az ember

2014. augusztus 21. 17:37

Az eddig véltnél jóval korábban, már 30 ezer éve is fogyasztott éti csigát az ősember - derült ki egy új régészeti kutatásból.

Több száz éti csiga megszenesedett kagylója került elő egy tűzrakás maradványai mellől egy kelet-spanyolországi barlangban. A felfedezés azt sugallja, hogy az Ibériai-félsziget lakói a Mediterráneumban élő társaiknál 10 ezer évvel korábban ettek csigát - olvasható a PLOS ONE amerikai tudományos folyóirat legújabb számában.

A csiga feltehetően nem adott sokat hozzá a paleolitikum kori ember napi kalória-beviteléhez, mindenesetre fontos tápanyag- és vitaminforrás volt - fejtette ki Javier Fernández-López de Pablo, a spanyolországi Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social régésze.

Bár a neandervölgyi ember majszolhatott tengeri meztelen csigát, eddig nem sok bizonyíték utalt arra, hogy a mai ember 20 ezer évnél korábban evett volna puhatestűeket. "Ugyan csigák nagy számban kerültek elő a paleolitikum kori lelőhelyeken, nagyon nehéz annak eldöntése, hogy azokra emberi táplálékként tekinthetünk-e" - szögezte le Fernández, utalva arra, hogy azt állatok, így sündisznók vagy madarak is elfogyaszthatták.

Fernández és kollégái három éve kezdték meg a Spanyolország keleti részén, Valencia autonóm közösségben, a Costa Blanca partján található Benidorm egyik barlangjának feltárását. A Cova de la Barriada nevű lelőhelyen emberi tartózkodásra utaló leleteket: tűzrakásokat, kőeszközöket és állatcsontokat találtak, emellett több száz csigaház, illetve megkövesedett boróka- és fenyőmaradványok kerültek elő. A csigaházak mérete arra utal, hogy a puhatestüket kifejlett, nagyjából 1 éves korukban gyűjtötték össze és ették meg. Mindent összevetve megállapítható, hogy a csigák a Cova de la Barriada-ban élők rendszeres tápláléka volt, mondta el Fernández.

Egyelőre nem tudni, miért kezdett el ekkor puhatestűeket enni az ember. Tény, hogy az emberiség hatalmas változáson ment keresztül: a barlangfestészetben új művészeti kifejezésformák váltak uralkodóvá, miközben az emberek egyre nagyobb közösségekben kezdtek élni. Elképzelhető, hogy a társadalom is úgy alakult, formálódott, hogy eleink a környezetükben meglevő táplálékforrásokat mind hatékonyabban tudták a maguk javára fordítani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár