2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hány katolikus van Észak-Koreában?

2014. augusztus 15. 15:02 MTI

Az ortodox kommunista vezetés ellenére Észak-Koreában is vannak katolikusok, mi több, még katolikus egyház is, jóllehet szigorú állami ellenőrzéssel működhet csupán. Míg Ferenc pápát - aki csütörtökön öt napra Dél-Koreába érkezett - katolikusok milliói üdvözölték és üdvözlik, addig Észak-Koreában messze nem kísérné nyilvánosan ilyen tömeges öröm.

Csak becslések vannak az észak-koreai katolikusok számáról - mármint azokról, akik nyíltan vállalják és vallják hitüket -, de a legmerészebb kalkuláció szerint sem lehetnek többen háromezernél. Az óvatosabb adat 800 főről szól, ez az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a számítása. A háromezer fős a Koreai Katolikus Szövetségé, amely észak-koreai intézmény, teljesen a kormány ellenőrzése alatt áll, és felelős az összes hivatalos információért, amely az egyházról szól. Emellett feladata az is, hogy összehangolja a heti miséket a hívők számára.

Dél-Koreában ötmillió katolikus van. Északon a kommunista állam létrejötte előtt is nagyságrendekkel több volt a jelenlegi, legfeljebb pár ezernél: a koreai városok közül - a később Észak-Korea fővárosává váló - Phenjanban élt a legtöbb. Koreai Jeruzsálemként emlegették, még püspöksége is volt. Az 1950-es évek elején azután igen gyorsan összezsugorította a katolikus egyházat a diktatúra, s azóta is vasmarokkal uralja, olyannyira, hogy a Vatikán nem is ismeri el Észak-Korea katolikus egyházát.

Mindössze egyetlen katedrális maradt a kommunista országban, de ez is "visszafogottabb, lecsupaszítottabb" lett. Nincsenek benne feszületek, csak keresztek, papok helyett az állam által kinevezett világi emberek vezetik a miséket, a szentségeket sem szolgálják ki.

Mindazonáltal Észak-Koreában nem számít törvénytelenségnek katolikusnak lenni. Az ország 1948-ban készül alkotmányának 14. cikkelye vallásszabadságot hirdet. Csakhogy a keresztény eszmerendszer, mindenekelőtt Krisztus imádata nemigen egyeztethető össze Észak-Korea politikai ideológiájával, személyi kultuszával. Jézus helyett inkább az országalapító Kim Ir Szent kellett imádni, azután fiát, majd pedig pár éve unokáját.

A különféle vallások híveit gyanús elemként tartja számon az állam. Ez vonatkozik mindegyik vallás követőjére, de a kereszténységet "vallja" az észak-koreai vezetés a legfenyegetőbbnek - magára nézve. Míg a hivatalos adatok szerint csupán háromezren követik a katolikus hitet, biztosra vehető, hogy sokan "magánúton" gyakorolják azt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár