2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Életfogytiglanit kaptak a vörös khmerek vezetői

2014. augusztus 7. 09:26 MTI

Az ENSZ kambodzsai törvényszéke életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte az egykori vörös khmer rezsim két, emberiesség elleni bűnökkel vádolt vezetőjét az indokínai országban az 1970-es években tomboló terrorban játszott szerepükért. 

A történelmi jelentőségű ítéletet csütörtökön mondták ki a két utolsó, még életben lévő vörös khmer vezetőre, a 83 éves Khieu Samphan volt államfőre és a 88 éves Nuon Cheára, a néhai diktátor, Pol Pot jobbkezére, a rezsim fő ideológusára.

A két rossz egészségben lévő férfi mindvégig tagadta a terhére felrótt bűncselekményeket, holott az 1975-től 1979-ig tartó véres diktatúrájuk következtében legalább 1,7 millióan vesztették életüket kínzás, gyilkosság, kényszermunka vagy éhínség következtében. A bíró szerint a két egykori befolyásos politikus felelős többek között azért, hogy a vörös khmer rezsim idején erőszakkal kitelepítettek a fővárosból mintegy kétmillió embert.

A két elítélt fellebbezhet a bíróság döntése ellen. Az eljárás még 2011 novemberében kezdődött, eredetileg négy vádlott ellen, akik közül Ieng Sary volt külügyminiszter 2013-ban meghalt, míg feleségét, Ieng Thirith volt szociális minisztert demencia miatt 2012-ben alkalmatlannak találták arra, hogy bíróság elé álljon, így szabadon engedték.

A most elítélt egykori vörös khmer vezetők ellen népirtás vádjával folyik egy másik per is, amely a múlt héten indult. Ez esetben a világszervezet égisze alatt működő phnompeni bíróság a csam muzulmán kisebbség és a vietnami lakosság tömeges mészárlásának, valamint a buddhista szerzetesek üldözésének ügyét vizsgálja.

A mostani még csak a második ítélete a nyolc évvel ezelőtt a vörös khmer vezetők felelősségre vonásáért felállított ENSZ-törvényszéknek. A testület két évvel ezelőtt szintén életfogytig tartó szabadságvesztést szabott ki Kaing Guek Eavra, a hírhedt S-21 kínzóközpont vezetőjére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár