2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Arany- és jádekincsek között aludta örök álmát a kínai király

2014. augusztus 5. 14:34 MTI

Műkincsekkel teli, több mint kétezer éves királymauzóleum feltárását fejezték be kínai régészek a kelet-kínai Csianghszu tartományban. A kínai archeológiai szaklap beszámolója szerint szakemberek csaknem ötéves munkájának köszönhetően az időszámítás előtt 128-ban elhalálozott Liu Fejnek, Csiangtu királyának sírját sikerült feltárniuk. 

A király mauzóleumában három központi sírra, tucatnyi kisebb kísérősírra, az akkori szokásnak megfelelően öt lovaskocsira és fegyverekkel teli kamrákra bukkantak - közölték a feltárásban legnagyobb részt vállaló Nankingi Múzeum régészei.

A király egy hatalmas jádekoporsóban feküdt, benne és körülötte számos arany, ezüst és jáde használati tárgyat találtak a kutatók. Ez alátámasztja a Liu Fejről szóló történelmi leírásokat, amelyek arról számoltak be, hogy a király rengeteget költött luxuscikkekre, társasági összejövetelekre.

A régi idők leghíresebb történésze, Szema Csien azt írta róla: Liu bálványozta a fizikai erőt és a bátorságot, tucatnyi palotájában mindennapos vendégek voltak a helyi "hősök" és az akár messziről hozatott góliátok. A király életét a luxus és az arrogancia határozta meg - írja Szema. A mauzóleumra a régészek előtt már számos sírrabló is rátalált, akik Liu Fej maradványait is elvitték, de a sírban így is nagyjából 10 ezer műkincset hagytak hátra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár