2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fényes ünnepségre készül a Gödöllői Királyi Kastély

2014. július 29. 18:02

1751 augusztusában olyan esemény történt a Gödöllőn, amiről a mai napig megemlékeznek a helyiek: Mária Terézia a kastélyba látogatott, és Grassalkovich Antal olyan pompás ünnepséggel fogadta, amelyhez hasonlót még a császárnő sem látott sehol. 70 ezer lámpás világította meg a kastélyparkot, amelyben egy igen díszes, tükrös termet építettek fel őfelsége számára a vacsorához, másnap pedig 40 hintóval kikocsiztak a fácánosba, majd vadállatok viadalát tekintették meg a díszebéd előtt. Idén augusztus 9-én és 10-én a Barokk Kastélynapok nevet viselő kétnapos történelmi fesztiválon ismét felelevenednek a régmúlt eseményei.

A fényes időszakot megidézve a kastély ura, Grassalkovich Antal és családja köszönti a szombat reggel 10.00-kor érkező uralkodónőt, fogadását nemesi testőrsége és gólyalábas vándormutatványosok kísérik, majd Paprika Jancsi vásári mulatsággal szórakoztatja a sokaságot.

Őket követi a Zrínyi Miklós Katonai Hagyományőrző Egyesület hagyományőrző bemutatója. A családokat délelőtt „Királyfi-királylány” elnevezésű barangolásra invitálják a múzeumi termekben, majd a parktúra enged bepillantást a megújult kastélykert botanikai ritkaságaiba. A Garabonciás Gyermek Táncegyüttes „Lully állatmesék” című előadása délután 3-tól kerül színpadra, a La Fontaine meséket interaktív táncház zárja. A nap folyamán több alkalommal kosztümös életképeken keresztül pillanthatunk be a barokk korba. Sorrentói szerenád címmel olasz dalest idézi meg az itáliai életérzést 19.30-kor a kastély romantikus díszudvarán Domenico Menini és Denis Biancucci előadásában.

A vasárnap délelőtti programban a gyerekeket vásári bábcirkusz szórakoztatja „gravitációval, súrlódással, légellenállással”. Augusztus 10-én, vasárnap 10.00-től Mária Terézia nemesi testőrségének díszes őrségváltását szemléli Grassalkovich Antal gróf és fejedelmi vendége a kastélya erkélyéről. Emellett Minka nagyi emlékei közt kutathatnak a játékos kedvű családok, mely program a kastélyban zajló XVIII. századi főúri életet, az öltözködést és a bálokat idézi fel. E napon is több alkalommal életképek jelenítik meg a barokk kort, majd délután 3 órától a Cifra palota címmel mesék, versek hangzanak fel gitáron, hegedűn, énekszóval Mocskonyi Gergely mesemondó tolmácsolásában. A népszerű Szekérszínház Móricz Zsigmond Szerelem című vásári komédiáját délután fél 5-től mutatja be a kastély díszudvarán.

A kastélyparkban mindkét nap kastély-játszó áll a családok szolgálatára jelmezekkel, kellékekkel, játékos feladatokkal, a gyermekek kipróbálhatják a népi fakörhintát is. Lesz kézműves vásár, decoupage szalon lacikonyha és megkóstolható a kürcsi őskalács.
 

További információk a Gödöllői Királyi Kastély honlapján.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár