2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

50 évig titkolta háborús hőstettét a 94 éves korában elhunyt kém

2014. július 29. 19:12

Csak halála után ismerhette meg a világ Margaret Spence történetét: a 94 éves korában elhunyt hölgy kémtevékenységet folytatott a második világháborúban, egyszer egy német mesterlövész hátba lőtte, sőt a Gestapo is elfogta. Kettős életéről még férje sem tudott.

Sokáig se barátai, se családja nem ismerte a múlt héten, 94 éves korában elhunyt Margaret Spence "valódi" arcát. Az idős, nyugodt természetű, csendes életet élő hölgy csak röviddel halála előtt számolt be kalandos életéről, második világháborús szerepvállalásáról, közte kémtevékenységéről, súlyos sérüléséről és elfogásáról.

Sokáig úgy tűnt, hogy Spence sírba viszi titkát, a hölgy ugyanis 50 évig senkinek nem beszélt világháborús élményeiről. Az eastbourne-i (Kelet-Sussex) hölgy félévszázados hallgatását közel két évtizede törte meg, majd röviddel halála előtt memoárt írt, amelyet - családja jóvoltából - az Eastbourne Herald című helyi lap nyomán ismerhetett meg szűkebb pátriája.

Spence visszaemlékezésében leírja, hogy sorozására a háború elején kerül sor, s hamarosan azt a feladatot kapta, hogy - akkor mint ápolónő - .45-ös kaliberű kézifegyverével német kémeket és kommunistákat tereljen össze egy hadifogolytáborban. "Ezen idő alatt férjem semmit nem tudott tevékenységemről. Azt hitte, hogy nagyon lefoglal a kórházi munka. A titoktartás azt jelenti, hogy még a hozzád legközelebb álló személyek sem tudnak kettős életedről" - így Spence.

A hölgy elmesélte azt is, hogy egy ízben a rettegett náci titkosrendőrség, a Gestapo is elfogta - igaz, arról már nem emlékezik meg memoárjában, hogy miként tudott kiszabadulni a Hermann Göring irányította Geheime Staatspolizei karmai közül. A második világháborúban egyszer súlyosan megsérült - egy német mesterlövész lőtte hátba -, egyszer pedig ejtőernyővel dobták le a frontvonal mögé a kémmé előlépett, ápolónőnek álcázott nőt.

A második világháború után Spence a brit titkosszolgálat, az MI6 kötelekébe került, majd újra civil munkával kereste a kenyerét: ápolóként, illetve szülésznőként dolgozott. Titkára - családja és barátai legnagyobb megdöbbenésére - 1995-ben derült fény. Férjével Eastbourne-ben telepedtek le, majd Westhambe költöztek, ahol a hölgy a helyi templomkórus vezetője lett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár