2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ma is rejtély, mitől robbant fel a London

2014. július 28. 13:23 MTI

Egy 17. században elsüllyedt hajó roncsait tárják fel a kutatók Angliában. 

A búvárok eddig számos tárgyat, köztük ónötvözetből készült kanalakat, érméket és navigációs műszereket hoztak felszínre a kelet-angliai Southend-on-Sea partjainál, a Temze torkolatában 1665-ben felrobbant London nevű hajó hullámsírjából. A projekt szóvivője szerint a roncs nagyjából akkora mennyiségű leletet rejthet, mint VIII. Henrik egykori zászlóshajója, a Mary Rose, amelyen a kutatók nagyjából 19 ezer tárgyat találtak - emlékeztetett a BBC News.

A délkelet-angliai Chathamben épített London felrobbanásának oka még ma is rejtély a kutatók előtt. A búvárók ez idáig tízszer merültek le a roncshoz, amely kettétörve hever a tengerfenéken. "Még mindig hátra van öt merülés, de mostanra annyit sikerült megállapítanunk, hogy a London roncsainak jó állapotban megmaradt és sérülékeny maradványai alátámasztják a hajó felrobbanásáról szóló történelmi feljegyzéseket" - mondta Mark Dunkley, a feltárást végző English Heritage örökségvédelmi szervezet régésze.

A munkálatokban részt vevő Cotswold Archaeology illetékese, Steve Webster szerint a következő két évre kiterjedő projekt jelenleg az egyetlen hajóroncs-feltárás Angliában. "A mostani projekt lehetővé teszi számunkra, hogy jobban megértsük a 16. század első fele és a 17. század második fele között végbement változásokat, egy olyan időszakét, amelyet a britek tengeri hatalmának kiterjedése és a Brit Birodalom megszületése fémjelez" - tette hozzá Webster.

A London roncsait a London Gateway projekt előkészítő munkálataikor fedezték fel 2005-ben a kelet-angliai Thurrocknál. A felszínre hozott tárgyakat a helyi múzeumokat kezelő Southend Museums Service gondjaira bízzák. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár