2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megnyílt a III. Richárdnak szentelt látogatóközpont 

2014. július 28. 12:28 MTI

III. Richárdnak szentelt látogatóközpont nyílt az angliai Leicesterben annak az autóparkolónak a közelében, ahol két éve megtalálták az ellentmondásos középkori uralkodónak, a York ház utolsó királyának földi maradványait. 

A csontok megtalálása 2012-ben az utóbbi évek egyik legszenzációsabb angol régészeti felfedezése volt. A maradványokra ahhoz a helyhez közel bukkantak rá, ahol 1485-ben a rózsák háborúját lezáró bosworthi csatát vívták, amely során Richárd is életét vesztette. Ő volt az utolsó angol király, aki csatában halt meg.

A négymillió fontból (1,5 milliárd forint) egy használaton kívüli iskola területén megvalósult látogatóközpontban a legkorszerűbb technika mutatja be a 15. századi angol király történetét, földi maradványai megtalálásának körülményeit és a maradványoknak a másolatait.

A központban fényhatásokkal érik el, hogy úgy tűnjön, mintha a király csontváza ma is ott lenne az üvegpadló alatt fekvő sírban. Emellett megtekinthetők a király csontjainak háromdimenziós nyomtatással készült másolatai is. A néhai uralkodó valódi maradványait egy "rendes" újratemetés formájában a város világhírű katedrálisában, a most létesült múzeummal szemben helyezik örök nyugalomra 2015 tavaszán.

III. Richárd az angol történelem egyik legellentmondásosabb személyisége: néhányan fenevadnak tartják, aki nem riadt vissza rokonai meggyilkolásától sem, hogy trónra léphessen, mások azt állítják, hogy ellenségei festettek róla igaztalan képet. William Shakespeare drámájában hatalomimádó púposnak festette le őt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár