2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szoknyába rejtett levéllel próbált férjet fogni az 1.vh-ban egy nő

2014. július 28. 08:57

"Házassági ajánlatot" fedeztek fel egy több mint százéves skót szoknya redőibe rejtve; a kedves üzenetet a frontra induló katonának szánták.

Helen Paul, a Southampton Egyetem gazdaságtörténésze egy kézzel írott levelet talált abban a barna skót szoknyában, amely generációk óta családja tulajdonában van. "Remélem, jól áll neked a szoknya és pompásan nézel ki benne. Ha házas vagy, mindegy. Ha egyedülálló vagy, írj. Sok szerencsét és gyors visszatérést kívánok Blighty-ba (Anglia becézése - a szerk.)" - olvasható a papíroson, rajta az illető nevével és címével: Helen Govan, Glasgow, 49 Ardgowan Street.

Paul szerint egy varrónő rejtette el a kézzel írott levelet a skót szoknyába abban a reményben, hogy előbb-utóbb férjet fog magának - minden bizonnyal fogalma sem lehetett arról, hogy milyen sokan veszítik majd életüket a nyugati front lövészárkaiban. Azt persze megsaccolni sem lehet, hogy a férjkeresés nem túl szokványos módját választó hölgy hány ilyen üzenetet csempészhetett a frontra induló skótok öltözeteibe. A brit hadsereg London Scottish nevű ezredének uniformisát egy bizonyos Peter Wilson tervezte.

A történésznő most abban reménykedik, hogy sikerül megtalálnia a varrónő egyik leszármazottját, így a levél mögött levő történet is feltárulhatna. "Ez a ruhadarab évtizedek óta a családom birtokában van, de egészen mostanáig nem tudtuk, hogy milyen titkokat rejt. Nagy meglepetés volt, amikor az üzenet kiesett onnan. Édesapám évekkel ezelőtt próbált nyomára lelni az egyik rokonnak, de nem járt sikerrel. Remélem, hogy folytathatom a munkát, mert nagyon sok a megválaszolatlan kérdés" - közölte Paul.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár