2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra látható az ellopott Matisse-kép

2014. július 23. 16:06 MTI

Újra látható a venezuelai fővárosban Henri Matisse egy több mint tíz éve ellopott, az Egyesült Államokban két éve megtalált és a közelmúltban visszaszolgáltatott festménye.

Az Odaliszk piros nadrágban című, becslések szerint 10-12 millió dollárt érő kép keddtől látható ismét a Caracasi Kortárs Művészeti Múzeumban (MACC). A festményt valamikor 1999 és 2002 között lopták el, de a bűncselekményre csak 2003-ban figyelt fel a múzeum igazgatósága, mivel az eredetit egy hamisítvánnyal pótolták. Az 1925-ből származó kép egy sarkán ülő, félmeztelen nőt ábrázol piros nadrágban egy fal előtt.

A Venezuelából ellopott művet 2012 októberében találta meg az FBI az Egyesült Államokban, egy miami szállodai szobában. A két mexikói származású tolvajt 33, illetve 21 hónap börtönre ítélték Amerikában, és csak azért nem tíz évre, mert bűnösnek vallották magukat. Az amerikai hatóságok által visszaadott képet hírességekhez méltó fogadtatásban részesítették július 7-én a caracasi repülőtéren. Szakértők szerint a Venezuela kulturális örökségének részeként kezelt festmény sértetlenül került elő.

A múzeum 1981-ben vásárolta a festményt a New York-i Marlborough Galériától 480 ezer dollárért. A két ország közti feszültség ellenére az amerikai és a venezuelai hatóságok olajozottan együttműködtek egymással a festménylopás ügyében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár