2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Katonák, akik a Nagy Háborút fotózták

2014. július 1. 13:36

A MúzeumCafé legújabb számában egy különleges mellékletet is kezébe vehet az olvasó: az Érdekes Újság első világháborús képsorozatának válogatását, azokat a fotókat, amelyeket a katonák készítettek és küldtek be a lap felhívására. Ezzel és a képeket digitálisan is bemutató honlappal tiszteleg a folyóirat a száz éve kezdődött Nagy Háború hősei előtt.

Tudjuk, hogy képzőművészek sora örökítette meg az első világháború eseményeit és hangulatát, ki önként vállalkozó "riporterként" (Mednyánszky László, Moholy-Nagy László), más az őt ért kényelmetlenségeket tette művei témájának (Rippl-Rónai). Fotográfusok is megörökítették a harcterek eseményeit, ám a közönség nem művészetet, hanem beszámolót, helyzetjelentést igényelt.

AZ ÜTEG KUTYÁJA. GERGELY JENŐ 100 KORONÁS HARMADIK DÍJJAL KITÜNTETETT PÁLYAMŰVE. AZ ÉRDEKES ÚJSÁG HÁBORÚS ALBUMA. I. FÜZET

Ennek kielégítésére adta ki az Érdekes Újság világháborús fotósorozatait, szám szerint tízet, füzetenként 12-12 fotóval. A képek készítői nem profi fotósok, hanem kamerával rendelkező katonák voltak, akik nem kiküldött tudósítóként és nem propagandistaként, hanem a valóság rögzítőiként örökítették meg az ünnepélyes vagy éppen teljes szokványos pillanatokat - a képek alapján bátran kijelenthetjük, hogy mindegyiknek van ereje.

EGY ELESETT HADNAGY TEMETÉSE. HAHMANN ANTAL 100 KORONÁS HARMADIK DÍJJAL KITÜNTETETT PÁLYAMŰVE. AZ ÉRDEKES ÚJSÁG HÁBORÚS ALBUMA. I. FÜZET

Az Érdekes Újság nyilvánvalóan nem rendelkezett kellő forrással arra, hogy tudósítókat küldjön a frontokra, ráadásul a hátrányból erényt kovácsoltak azzal, hogy a katonákkal küldettek képeket, így az egész album sokkal személyesebb, a fiaikat, férjeiket hiányoló hozzátartozók bizonyosan jobban tudtak azonosulni az életszerű, megkomponálatlan, mégis hallatlan erővel bíró fotográfiákkal. A MúzeumCafé honlapján végig lehet nézni a sorozatot, hogy vajon tetten érhetjük-e a fotókon a reménytelenség közeledtével eufóriából depresszióba átcsapó hangulatot. 

Nézegessen további képeket a MúzeumCafé honlapján!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár