2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A britek ötöde szerint Hitler ellen harcoltak az 1. világháborúban

2014. július 1. 16:07

A britek 18 százaléka szerint hazájuk azért lépett be az első világháborúba, hogy megakadályozzák a nácik felemelkedését - derült ki egy friss felmérésből.

A szarajevói merénylet 100. évfordulójának apropóján napvilágot látott felmérés további érdekessége, hogy a válaszadók 17 százaléka úgy tudja, hogy Adolf Hitler volt a Német Császárság vezetője az első világháborúban. A The Times WWI Centenary Facsimile által készített, 2493 felnőtt megkérdezésén alapuló kutatás eredménye azonban azt mutatja, hogy a többség igenis tisztában van a Nagy Háború eseményeivel.

10-ből 7 ember például tudta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia trónörököse Ferenc Ferdinánd volt, akinek a meggyilkolása vezetett egy hónappal később az első világháború kitöréséhez. A megkérdezettek 57 százaléka arra is tudott válaszolni, hogy a brit hadüzenetet kiváltó ok az volt, amikor Németország ultimátumban követelte a belga kormánytól, hogy a hadereje átvonulhasson Belgiumon, az azonban ezt megtagadta, mire a németek átlépték a határt.

Az angol politikai vezetéssel kapcsolatban viszont sokaknak csak homályos ismereteik vannak, 10 emberből 1 például úgy tudja, hogy a háború kirobbanásakor Winston Churchill volt a brit kormányfő. A válaszadóknak csupán a 36 százaléka tudta megnevezni Herbert Henry Asquith-ot mint azt a politikust, akinek miniszterelnöksége idején Anglia belépett a háborúba, 34 százalék pedig David Lloyd George-ra tippelt.

A megkérdezettek döntő többsége (90 százalék) meg tudta mondani az első világháború kirobbanásának idejét, hallott a karácsonyi tűzszünetként elhíresült 1914. december 25-i eseményekről (85 százalék), és ismeri az antant fogalmát. A The Times WWI Centenary Facsimile felmérése megmutatta, hogy leginkább a skótok (68 százalék) vannak tisztában az első világháború eseményeivel, őket követik az angolok (66 százalék) és a walesiek (64 százalék). A nemek megoszlását tekintve ez az arány 72-60 százalék a férfi válaszadók javára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár