2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Így látták száz éve az ezredfordulót

2014. június 26. 10:35

Sokan talán úgy gondolják, hogy száz évvel ezelőtt az embereknek halvány fogalmuk sem lehetett arról, hova fejlődik mára a tudomány és hogy milyen háztartási eszközök, tárgyak, járművek fogják szolgálni a harmadik évezredben élők kényelmét. Meglepő módon a francia művészek viszonylag pontos prognózist adtak erről: az En L’An 2000 (A 2000. évben) címet viselő, 1899 és 1910 között készült színes képeslap-sorozat váteszi képességről tett tanúbizonyságot.

Szánkózni a hajszálvékony jégen? Miért is ne? A századforduló idején alkotó francia művészek egy olyan "hójáró" autót vizionáltak, amellyel a zord Antarktiszt is fel lehet fedezni. A motoros szánok ma már igen elterjedtek, a turisták például szervezett utakon ismerhetik meg a Déli-sarkvidék állatvilágát és hatalmas, ám egyre olvadó úszó jéghegyeit.

Zene a fülnek: az iPod mechanikus változatának, egyfajta előfutárának is tekinthető a fenti képen látható "automatizált zenekar". A zenélő dobozok nagy népszerűségnek örvendtek a korban, ám az, hogy a színházban megfelelő hangerő legyen, csak álom maradt a kor zenekedvelő közönségének. E találmány papírra vetése talán ebből az igényből is táplálkozott.

Bár a cigányszekerek, ponyvás szekerek már jóval korábban elterjedtek, a modern lakókocsik csak az 1910-es években jelentek meg Észak-Amerikában. A fenti képeslapon a művész nagyot álmodott: a mobil lakóháznak kéménye és kertje is volt, oldalt pedig - ha az időjárás engedte - kényelmes balkonokon lehetett elfogyasztani az ebédet.

A hajószerencsétlenségek a korszakban is gyakoriak voltak, a mentés pedig akut problémát jelentett. A francia művész ezt egy speciálisan kialakított repülőgéppel vélte megoldhatónak - akár a legzordabb időjárási körülmények között is. Ezt a feladatot ma már persze mentőhelikopterek végzik.

Vissza a jövőbe! Emlékeznek még a korszakos filmtrilógia híres légdeszkás jelenetére? Valami ilyesmit képzelhettek el száz évvel ezelőtt is a fin de siecle művészei. 

Egy magára valamit is adó üzletembernek vagy mágnásnak van mechanikus diktafonja, amelybe a fontos levelezését diktálja - üzeni a fenti képeslap, amely eme bravúros szerkezetet ajánlja a titkárnőkkel vagy gépírókkal való vesződségek helyett.

Szórakozás az ezredfordulón. A bord d'un Paquebot sous-marin című képeslapon egy francia pár hatalmas üvegablakokon át szemléli a mélytengeri élővilágot - már-már kísérteties a hasonlóság eme akvárium és az óceanáriumok, illetve a modern vízalatti laboratóriumok között.

A motoros hajtású görkorcsolya a praktikusságot ötvözte a kényelemmel. A sérülések elkerülése végett a védőfelszerelés erősen ajánlott - ahogy arra a képeslap tervezője is felhívja a figyelmet a sport jövőbeni szerelmeseinek.

A takarítógéppel öröm a takarítás - ezt sugallja a következő kép, amelyen az alkotó lényegében a modern porszívó felfedezését jósolta meg (az első manuális modellek az 1860-as években jelentek meg). Azt persze nem láthatta előre, hogy a harmadik évezredben a családok többsége ugyanúgy maga végzi a takarítást...

Voilá! A hangposta tálcán érkezik 2000-ben - legalábbis egy 19. század végi képeslap szerint.

A fin de siécle alkotói a közlekedésben is forradalmat jósoltak. Ezen a képen egy futurista hidroplán szeli a vizet a morajló tengeren.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár