2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csodák történtek a svéd király lefejezése után

2014. április 23. 16:36 MTI

Középkori svéd király, a meggyilkolása után szentté avatott IX. Erik csontjait vizsgálja az Uppsalai Egyetem kutatócsoportja. Kevés az ismeret az uralkodóról, a kutatók ezért úgy vélik, a csontok DNS-vizsgálatával és röntgenezésével többet tudhatnak meg az uralkodó származásáról.

A kutatók kinyitották azt az aranyozott dobozt, amelyben az 1160-ban megölt király koponyáját és csontjait őrzik. Kivették belőle a legrégibb ismert svéd királyi koronát is, hogy első alkalommal tekinthesse meg a nagyközönség.

Kevés az ismeret IX. Erikről, a kutatók ezért úgy vélik, a csontok DNS-vizsgálatával és röntgenezésével többet tudhatnak meg az uralkodó származásáról. Egyes források szerint a király apja angol lehetett, a térség egyházainak valóban voltak angol kapcsolatai abban az időben.

A tudósok remélik, arról is szerezhetnek információt, mit evett a király és szenvedett-e betegségekben. A legendák úgy szólnak, hogy IX. Eriket lefejezték, halála után pedig csodák történtek. Meggyilkolása helyszínén épült fel később az uppsalai katedrális, hogy az uralkodó földi maradványait őrizze.

Az aranyozott dobozt korábban többször is felnyitották, ám most először végzik el a csontok genetikai és röntgenvizsgálatát. A koronát sem tárták eddig a nagyközönség elé. A 14. században néhány csontot kivettek a dobozból és magánszemélyeknek, illetve más templomoknak adták őket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár