2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A mágikus április 23-a

2014. április 23. 13:46

Kevés olyan nap volt az emberiség történetében, mint 1616. április 23. Két írógéniusz, William Shakespeare és Miguel de Cervantes is ezen a napon hunyt el – legalábbis a korabeli Angliában, valamint Spanyolországban használatos naptár szerint.

Ha a nyugati kultúrkörben napjainkban érvényben lévő időszámítást vesszük alapul, az „avoni hattyú” halálának dátuma valójában 1616. május 3. Ugyanis amíg a mélyen katolikus Spanyolország már 1582-ben alkalmazkodott XIII. Gergely naptárreformjához, a protestáns Angliában csak 1752-ben vezették be a hosszú ideig csak „pápista ármánynak” tartott Gergely-naptárat. Addig a Julianus-naptárat használták, amelynek alapján Shakespeare valóban április 23-án halt meg.

Érdekesség, hogy bár a dokumentumokból csak annyit tudhatunk, hogy a kis Williamet 1564. április 26-án keresztelték meg, születésének időpontjaként is április 23-át tartják számon. A különös egybeesések után nem csoda, hogy az UNESCO 1995-ben Nemzetközi Könyvnappá nyilvánította április 23-át.

A maga műfajában mindkét művész korszakalkotót produkált. A feltételezések szerint írástudatlan szülőktől származó Shakespeare-t – akinek élete 1585 és 1592 közötti szakaszáról semmit sem tudunk –, az angol irodalom megújítóját sokan a valaha volt legnagyobb drámaírónak tartják, akinek színműveit évszázadok óta a világ számos színpadán játsszák hatalmas sikerrel.

A kalandos életű Cervantes többek között adóellenőrként és tengerészgyalogosként is tevékenykedett. Harcolt az oszmánok ellen a keresztény flotta hatalmas győzelmével végződő 1571-es lepantói csatában, 1575-től pedig öt éven át algériai kalózok fogságában raboskodott. A spanyol író számára 1605-ben kiadott Don Quijote című regénye hozta meg az elismerést. A saját korához alkalmazkodni nem tudó, kényszerképzete szerint a lovagkorban élő, és annak erkölcsi elvárásai szerint cselekvő Alonso Quijana történetét a kutatók többsége az első modern regényként tartja számon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár