2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem volt rossz soruk a neandervölgyiek gyerekeinek

2014. április 16. 08:48

A Yorki Egyetem régészei megkérdőjelezik azt a közkeletű vélekedést, miszerint a neandervölgyi ember gyermekeinek élete jellemzően nehéz, rövid és veszélyes lett volna.

A PALAEO (Centre for Human Palaeoecology and Evolutionary Origins) és a Yorki Egyetem Régészeti Tanszékének munkatársaiból álló kutatócsapat teljesen új megvilágításba helyezte a neandervölgyiek gyermekkoráról alkotott és eddig elfogadott képet. Kutatásuk során ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy a neandervölgyi gyermekeket erős érzelmi kötődés fűzte közvetlen társadalmi csoportjukhoz, s fontos szerepet töltöttek be az ősi társadalmakban.

A neandervölgyiek gyermekkorának nehézségeiről vallott hagyományos felfogás jórészt biológiai bizonyítékokon alapult, de a Penny Spikins vezette régészek kulturális és társadalmi bizonyítékokat is felhasználtak és megvizsgáltak az Oxford Journal of Archaeology című tudományos szaklapban megjelent kutatásukhoz.

Ebből többek között kiderült, hogy a neandervölgyiek több hónapon át, akár egy évig is gondoskodhattak beteg gyermekeikről. A gyermektemetkezéseket vizsgálva az archeológusok megállapították, hogy a fiatalon elhunytak különös bánásmódban részesültek haláluk után, sírjuk pedig sokkal díszesebb volt a felnőttekénél.

"A hagyományos nézet szerint a neandervölgyiek gyermekkora nehéz, kemény és veszélyes volt. Ez összhangban van a neandervölgyiek alacsonyabbrendűségéről és a gyermekek védtelenségéről alkotott prekoncepciókkal" - fejtette ki Spikins. "Kutatásunk megmutatta: a bizonyítékok alapján sokkal valószínűbb, hogy a gyermekek és a felnőttek között szoros emocionális kapcsolat állt fenn, nagy figyelem összpontosult rájuk, s ez a gyermektemetkezésekben is megmutatkozott" - tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár