2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gyilkosa teljesítette az utolsó kívánságát

2014. április 10. 15:13

A milliók halálát okozó első világháborúból ̶ a brutalitás mellett ̶ számtalan olyan forrásunk van, amely a katonák emberi oldalára mutat rá. Hiába harcolt az ellenséges oldalon történetünk angol főhőse, a valószínűleg a halálát okozó német katona teljesítette utolsó kívánságát.

A nyugati fronton harcoló, 26 éves Percy Buck őrmester az egyik ütközet előtti éjjelen a feleségét, Berthát, gyermeküket, Cyrilt és családjukat ábrázoló fényképet nézegette, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve elővett egy tollat, és ráírta a címét, s arra kérte a megtalálót, hogy halála esetén továbbítsa szeretteinek. Másnap súlyosan megsérült, elővette a fotót, és azzal a kezében hunyt el.

A fényképet egy bizony Josef Wilczek német tizedes küldte el azzal az üzenettel a genfi Vöröskeresztnek, hogy egy "haldokló katona" kezében találta. Így írta: "a kezében szorongatta a fotót, amelynek hátulján azt kérte, hogy a megtaláló jutassa el feleségéhez. Egy halott bajtárs utolsó kívánságát teljesítve küldtem el Önöknek a képet. Nyugodjék békében."

A 26 éves Percy Buck őrmester

A levelet és a fényképet a nemzetközi szervezet továbbította Bertha Bucknak a nagy-britanniai Hertfordshire megyébe. A történetre, amely a nagy háború vérontása közepette sem kimúló emberiességet és jó szándékot hirdeti, a feledés közel egy évszázados homálya szállt rá. 2014-ben Buck őrmester unokája, Christina Reynolds hitchini otthonának szekrényében pakolt, amikor felfedezte a kartondobozt.

Nyomban átadta a brit levéltárosoknak, akik hamarosan összerakták a teljes történetet, amely egy szomorú csavarral végződött: 1918. október 31-én, két héttel a borzalmaknak véget vető compiègne-i fegyverszünet előtt Wilczek tizedes elesett a fronton.

A hertfordshire-i ezred tagjai, jobb oldalon Buck őrmester

Percy Buck a háború előtt betűszedőként dolgozott egy nyomdában. A most 58 éves Mrs. Reynolds elmondta, a nagyapja maradványait sohasem találták meg, és a családja nem tudta, hol és miként halt meg egészen mostanáig, amikor a levéltári kutatók egy szemtanúi beszámolóban meg nem találták a választ.

Buck őrmester a hertfordshire-i ezredben szolgált, amely jelentős szerepet vállalt a harmadik ypresi csata 1917. július 31-én hajnalban induló támadásában. Egy bizonyos Ramsell nevű közlegény 1918-ban a sebesültek és eltűntek felkutatása céljából felállított minisztériumi osztálynak ezt mondta: "egy domb tetején voltunk, amikor megpillantottuk Percyt. Egy gránáttölcsérben feküdt súlyosan megsebesülve, már mozogni sem tudott. Emlékszem, még előző este egy fényképet mutatott a családjáról. El kellett onnan mennünk, többé nem láttuk őt."

"Bárcsak élne még az apám, jó volna, ha ezeket hallaná" ̶ mondta Mrs. Reynolds, aki a levéltárosoknak elmondta: édesapja, Cyril 1994-ben hunyt el, a nagyanyja pedig 1962-ben távozott az élők sorából.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár