2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar segítséggel újul meg Csallóköz legrégebbi temploma

2014. április 9. 16:24 MTI

A magyar kormány segítségének köszönhetően újítják fel a felvidéki Csallóköz legrégebbi egyházi épületét, a somorjai (Samorín) református templomot - tájékoztatott György András, Somorja református lelkipásztora szerdán.

Az Árpád-kori templom legrégebbi része - a mostani templom északi részén található kápolna - a legújabb kutatások szerint még a 11. században épült. Az eredetileg román stílusban emelt templom az elmúlt évszázadokban számos átalakításon esett át, a 18. század utolsó évei óta a helyi református gyülekezet templomaként funkcionál.

A leginkább gótikus, ám több stíluselemet ötvöző épületet a második világháború előttől nem sikerült érdemben felújítani. Erre, idén májustól az Emberi Erőforrások Minisztériuma által nyújtott, mintegy 200 ezer eurós (mintegy 60 millió forintos) anyagi segítségnek köszönhetően kerül sor.

"A rendszerváltás óta, amikor a helyi gyülekezet átvette az épületet, folyamatosan próbálkoztunk forrásokat szerezni a templom felújításához, ezek a kísérletek meddőnek bizonyultak. A szlovák kulturális tárca szabályosan elhatárolódott a templom felújításától" - idézte fel nehézségeiket György András, rámutatva: a szlovák kormánytól mindössze egyszer kaptak egy kisebb összeget a vakolat felújítására.

Rámutatott: ügyükben azt követően állt be változás, hogy tavaly decemberben eljutatták az Emberi Erőforrások Minisztériumához az épület történelmi küldetését és művészettörténeti értékeit bemutató jelentésüket. "Balog Zoltán miniszter saját hatáskörében döntött a támogatás odaítéléséről, a pozitív választ idén márciusban kaptuk meg" - mondta a lelkipásztor.

A felújítási munkálatok májusban kezdődnek. Első lépésben a torony és a tetőszerkezet felújítására kerül sor, ezt az épület vakolatának felújítása követi, majd végül ősszel, utolsó lépésként a vízelvezető átalakítása, kicserélése zárja a munkálatokat. Ez utóbbit a tervek szerint idén november végén kellene befejezni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár