2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Három felújított domus nyitja meg kapuit Pompejiben 

2014. március 31. 16:04

Szépen felújított freskók láthatók ismét a pompeji ásatások területén húsvétkor megnyíló három ókori lakóházban, s nyárra a régészeti terület újabb kincseit restaurálják - közölte Dario Franceschini olasz kulturális miniszter a pompeji restaurálások első eredményeit ismertetve.

Április közepétől a húsvéti ünnepekre Pompejibe látogató olaszok és külföldiek elsőként láthatják az évekig tartó helyreállítás után ismét megnyitott három domust: az úgynevezett Triptolemos házát, Romulus és Remus házát, illetve Marcus Lucretius Fronto házát. Utóbbit a művészettörténészek a Vezúv 79-es kitörése után megmaradt épületek között a legszebbnek tartják építészeti stílusa és a termeit díszítő freskók miatt, amelyek Mars és Venus szerelmét idézik.

Nyárra ismét látható lesz a híres Cave canem! (Vigyázat, kutya!) feliratú pompeji mozaik a tragikus költőről elnevezett lakóház bejáratánál. Idén nyártól többféle látogatási útvonalat kínálnak a Pompejibe érkezőknek. Mindenki saját érdeklődése és a rendelkezésére álló idő szerint választhat, hogy mit és mennyit akar látni az ásatásokból.

A tengerjáró hajókkal érkező és siető turistacsoportoknak gyors látogatási útvonalat rajzoltak meg kizárólag a legfontosabb műemlékek megtekintésével. Azok viszont, akik akár egy teljes napot is maradhatnak, a lehető legtöbbet meg akarnak mutatni Pompejiből eddig ritkán látható épületekkel is.

A pompeji ásatásoknak 2013-ban közel 2,5 millió látogatója volt, ezzel Pompeji volt a második leglátogatottabb olaszországi műemlék a római Colosseum mögött.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár