2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szovjet sportmozgalmat támaszt fel Putyin

2014. március 27. 08:37

Az orosz polgárok fizikai erőnlétének javítását célozza az a hétfőn bejelentett terv, amelynek gyökere a harmincas évekre nyúlik vissza. A programhoz Moszkva a szocsi olimpia megrendezéséből maradt forrásokat használja fel.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a Kremlben, orosz tisztviselőkkel folytatott megbeszélése után jelentette be a sajtónak annak a sportmozgalomnak a feltámasztását, amely eredetileg a harmincas években, Joszif Sztálin hatalma idején indult a Szovjetunióban.

A katonai felkészítést szolgálta a sportmozgalmon belül az 1931-ben életre hívott GTO-mozgalom (Gotov k trudu i oborone, Munkára és védelemre kész), amelynek keretében az állampolgároknak - jelvényekért - három korcsoportban bizonyos sportágakban szinteket kellett elérniük, valamint sportmegmozdulásokon részt venniük. A 16-18 éveseknek kiírt feladatok között honvédelmi jellegűek is szerepeltek. A Szovjetunió felbomlása után a mozgalmat a legtöbb volt szovjet tagköztársaságban megszüntették, de Oroszországban közel tíz évig fennmaradt; felélesztésére azóta többször is kísérletet tettek.

Putyin bejelentette, hogy a programot az idei szocsi olimpiai játékok szervezéséhez fel nem használt forrásokból finanszíroznák, célja pedig a sportrendezvények támogatása és az egészséges életmód ösztönzése hat éves kortól. "Az olimpiai és paralimpiai játékok megmutatták, hogy újra a világ egyik sportnagyhatalma vagyunk" - fogalmazott az orosz elnök, akinek támogatottsága 72 százalékra nőtt az elmúlt hónapban az év elején mért 65 százalék után a Levada orosz közvéleménykutató felmérése szerint.

Putyin célja, hogy növelje az oroszok várható élettartamát, s egyúttal megállítsa Oroszország demográfiai hanyatlását. A Szovjetunió széthullása idején, 1991-ben ugyanis még 148 millió volt a birodalom lakossága, ami 2011-re 142 millióra csökkent. Az orosz elnök nem titkolt nosztalgiát érez a szovjet idők iránt, úton-útfélen hangsúlyozza Sztálin érdemeit, a Szovjetunió felbomlását pedig néhány éve a 20. század legnagyobb geopolitikai katasztrófájának nevezte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár