2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A macskák is gyanúsak voltak az 1. világháborúban

2014. március 14. 14:08

A brit katonák fokozott éberségükről tettek tanúbizonyságot az első világháborúban, amikor két, a németeknek "kémkedő" macska és egy kutya gyanús mozgásáról jelentettek; azt nem tudni, hogy a tervezett "kihallgatás" eredményes volt-e - olvasható a Nemzeti Levéltár honlapján olvasható egyik dokumentumban.

Három gyanús, sötét alak ólálkodott 1915 júliusának egyik éjjelén a brit pozíciókhoz közel. A tisztek nem haboztak, rögvest parancsot adtak elfogásukra és kihallgatásukra. De kik voltak ők, német hírszerzők, esetleg belső ellenség? Egyik sem: két macska és egy kutya okozott riadalmat a lövészárok-hadviselésbe belefáradt, elcsigázott katonák körében.

A történet bármilyen fikciós irodalom kiváló alapanyaga lehetne, csakhogy az eset nagyon is valóságos eseményen alapszik. A brit 12. hadosztály 36. dandárjának katonái a kewi Nemzeti Levéltár által a minap online elérhetővé tett mintegy négyezer dokumentum egyike szerint valóban három állat mozgását vélték annyira gyanúsnak, hogy arról jelentést készítsenek.

A dokumentum tanúsága szerint a szóban forgó állatok rendszeresen átkeltek a német oldalról a britre, ezért a tisztek gyanút fogtak, hogy a németek esetleg üzeneteket küldenek velük a frontvonalak között. "Két (2) macskát és kutyát gyanúsítunk, hogy éjjelente átkelnek a lövészárkainkon; megtettük a lépéseket elfogásukra, ha az lehetséges" - olvasható a dokumentumban, amelyből sajnos nem derült ki, hogy ez megtörtént-e, így az sem, hogy kihallgatásukra sor került-e.

Az immáron online elérhető dokumentumokban a gáztámadásról, a lángszóró világháborús alkalmazásáról, a brit hadseregben szolgáló indiai lovasságról és a Somme-nál küzdő dél-afrikai katonákról is lehet olvasni. Van köztük egy vázlat is, amelyen egy álkatonákból álló csapat látható; a németek összezavarására kiagyalt taktikát "kínai támadásnak" nevezi a dokumentum. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár