2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Brit pénzérme írhatja át Kanada történelmét

2014. március 5. 11:11 MTI

Tizenhatodik századból származó brit pénzérmét talált egy kincskereső Kanada legnyugatibb tartományában. A lelet megingathatja azt a nézetet, amely szerint a spanyolok megelőzték az angolokat, amikor 1774-ben felfedezték a mai Brit-Kolumbiát.

Bruce Campbell nyugdíjas december közepén bukkant rá a 435 éves pénzérmére a tartomány fővárosa, Victoria egy folyójának partján.

A hivatalos történetírás szerint a spanyolok tették először a lábukat 1774-ben a Kaliforniától északra fekvő vidékre, őket négy év múlva követte az angol James Cook kapitány.

Campbell érméje most egy másik elmélet számára nyújthat bizonyítékot: eszerint Francis Drake brit tengerész egy kaliforniai expedíciója során már 1579-ben elérte a Csendes-óceán északi partvidékét. Felfedezését azonban I. Erzsébet királynő parancsára titokban tartotta, nehogy magukra haragítsák a gyarmatosításban élen járó Spanyolországot.

Samuel Bawlf az úgynevezett Drake-elmélet legfőbb képviselője. Szerinte a britek adták a pénzérméket az őslakóknak, hogy bejelentsék a föld iránti igényüket a későbbi felfedezőkkel szemben. Eddig két 16. századi brit pénzérmét fedeztek fel Kanada legnyugatibb tartományában: az egyiket 1930-ban, a másikat az 1970-es években.

Grant Keddie, a Royal British Columbia Museum régésze úgy vélte, Bawlf teóriájára egyszerűen nincs elegendő bizonyíték. Drake utazásáról nem állnak már rendelkezésre feljegyzések, a dokumentumok egy 17. századi közepén kitört londoni tűzben vesztek oda.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár