2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

3D-ben az újkori britek deformálódott csontjai

2013. december 13. 15:05

Egy 500 évvel ezelőtt, szifiliszben meghalt fiatal nő arccsontja, egy 19. századi férfi állkapcsa, amelyet a londoni kórház sebészeinek adtak el, és egy 18. századi férfi - aki még évekig élt azt követően, hogy ellőtték a lábát - eltorzult csontja is megtalálható azon az új honlapon, amely több mint 1600 maradványt és orvosi esetet mutat be háromdimenziós formában.

A Digitised Diseases nevű oldal hétfőn vált elérhetővé. A honlapon több mint 1600 deformálódott régészeti maradvánnyal találkozhatunk, többek között olyan csontokkal, amelyek egykori gazdái leprában vagy angolkórban szenvedtek. Az eldeformálódott csontokat Nagy-Britannia különböző egyetemi- és orvosgyűjteményeiből választották ki a londoni Royal College of Surgeons kutatói. A különleges emberi maradványok most háromdimenziós formában érhetők el az interneten a szakmabeliek és az érdeklődők számára.

"Úgy gondoljuk, ez a honlap egy egyedi forrás lehet mind a régészeknek, mind az orvos történészeknek, hogy segítségével könnyebben azonosíthassák az újonnan előkerülő régészeti leletek esetleges betegségeit, ugyanakkor az orvosoknak is hasznos lehet munkájuk során, hiszen a krónikus betegségek szélsőséges változatait ily módon könnyebben felismerhetik. Ezen ritka betegségek fizikai tüneteit eddig csupán akkor láthatták a kutatók, ha elutaztak a helyszínre, esetleg rossz minőségű fényképeken tanulmányozhatták" - mondta Andrew Wilson, a Bradfordi Egyetem régésze.

A felvételeken is látható betegségek közül néhányról úgy vélték, a 21. századra majdnem teljesen eltűnt a Földről, azonban néhányuk, például a tuberkulózis vagy az angolkór a szegények körében ismét felütötte fejét.

A Bradfordi Egyetem közel négyezer darab férfi, női és gyermeki maradványt őriz, köztük megtalálhatók a towtoni csatában elesettek csontjai is. A Yorkshire-ben 1461 virágvasárnapján lezajló ütközet volt a legvéresebb, amelyet valaha az angol földön vívtak. A késő középkori csatában elesettek csontjai mellett a 12. századi chichesteri kórház temetőjéből is kerültek fel az ottani maradványokról készült háromdimenziós felvételek a honlapra, ugyanis a helyi betegház leprában szenvedő betegeket is gyógyított.

Az 1991-ben feltárt gloucesteri temetőből is érkeztek maradványok; a domonkosok templomkertjében 1246 és 1539 között több száz elhunytat helyeztek örök nyugalomra. Innen való a már említett, 18 és 25 év közötti nő maradványa is, az ő koponyáján és állkapcsán a szifilisz jeleit vélték felfedezni a szakemberek. A 2006-ban feltárt londoni kórház melletti temetkezési helyről is választottak ki csontokat a honlap készítői. Az ide érkező betegek főként a szegények köréből származtak, így a kórház sebészei a tetemeiket gond nélkül el tudták adni a környező betegházak dolgozóinak, akik anatómus növendékeik taníttatására használták őket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár