2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem az ember őse a két lábon járó kenyai emberelőd

2013. december 4. 09:58 MTI

Már hatmillió éve két lábon járhatott a Kenyában megtalált Orrorin tugenensis, mégsem lehet az ember közvetlen őse - erre a következtetésre jutott az emberelőd combcsontját tanulmányozó amerikai kutatócsoport.

Az Orrorin tugenensis elnevezésű emberelőd maradványaira 2000-ben bukkantak rá a kenyai Tugen-hegyekben, és a megtalálás éve után millenniumi embernek is nevezik. A hominidán mind a kihalt majomfajok, mind a korai emberfélék jellemzőit megtalálták a kutatók: ugyan még fára mászott, ám a talajon már főként két lábon közlekedhetett - olvasható a Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmányban.

A New York-i Stony Brook Egyetem orvosi karának Sergio Almecija vezette kutatócsoportja az orrorin eddig megtalált leletei közül a legjobb állapotban fennmaradt, BAR1002'00 jelű combcsontot tanulmányozta. Összehasonlították a combcsont 13 jellegzetes tulajdonságát az ember, az emberszabású majmok, illetve a mintegy 23 millió évvel ezelőtt kezdődött és 5,3 millió éve lezárult miocén földtörténeti kor majom- és hominida-leleteinek jellemzőivel.

A kutatás eredményei azt a feltevést támasztják alá, hogy a modern ember nem közvetlenül a kenyai orrorintól származik, amint azt a fosszíliák felfedezői feltételezték. A legkorábbi emberelődök valószínűleg primitív kétlábon járók voltak, amelyek körülbelül hatmillió éve egy afrikai majomfajtól eredtek.

A tanulmány készítői szerint fontos, hogy a felegyenesedett járás kutatásakor ne csak ma élő, hanem kihalt emberszabásúak tulajdonságait is vizsgálják. A miocén egyes majomfajai a mai emberszabásúaknál alkalmasabbak ugyanis arra, hogy az ember evolúciós családfájának ágait képviseljék, legalábbis ami a combcsontjukat illeti. Az új adatok a kutatók szerint segíthetnek a felegyenesedett járás kialakulásának megértésében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár