2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ő volt Hasfelmetsző Jack?

2013. december 3. 11:26

Egy, a brit királyi családhoz kötődő festőművész lehetett a legalább öt nő meggyilkolásával vádolt Hasfelmetsző Jack, állítja Patricia Cornwell krimiíró, aki 11 éven át kutatta az 1888 és 1891 között tevékenykedő sorozatgyilkos aktáit. A tettest egy vízjel "buktathatja" le. A szerző szerint a brit királyi család összeesküvése állhat a feltáratlan ügy mögött.

Patricia Cornwell amerikai krimiíró úgy véli, a legújabb bizonyítékok tükrében teljes bizonyossággal állítható, hogy a befolyásos brit művész, Walter Sickert lehetett a tettes. A neve már korábban is felmerült a bűnügyi nyomozásban, azonban az írónő első könyvét, a 2002-ben megjelenő, Egy gyilkos arcképe: Nyomozás Hasfelmetsző Jack személye után című művét a festő munkássága iránt rajongók tömegei komoly kritikával illették. Cornwell az elmúlt 11 évet a brit történelem legismertebb sorozatgyilkosa aktáinak kutatásával töltötte.

Elmondása szerint az újabb bizonyítékok ezúttal megdönthetetlenek lesznek, s leendő könyvében részletesen be fogja mutatni, milyen szálak kötötték a gyilkost a királyi házhoz. Az 57 éves krimiíró meglebegtette, hogy véleménye szerint talán pont a brit uralkodói család miatt nem derülhetett fény az igazságra a viktoriánus kori Angliában. Cornwell kutatása során együtt dolgozott John Grieve-vel, a Scotland Yard egykori parancsnokával, akivel a kewi Nemzeti Levéltárban átnézték azokat a leveleket is, amelyeket állítólag a whitechapeli gyilkos küldött a rendőrségnek.

Bár elismeri, néhány bizonyítéka közvetett, ám szerinte nehéz lenne véletlennek nevezni azt, hogy az író és a gyilkos által használt bizonyos levelek vízjele megegyezik. Cornwell azt is elismeri, hogy az a tény, miszerint Sickert írt néhány levelet a rendőrségnek, még nem teszi őt gyilkossá, habár ezek az üzenetek papírra vetőjük erőszakosságáról tanúskodnak. A krimiíró valósággal megszállottja a Hasfelmetsző utáni nyomozásnak: elmondása szerint már több mint egymillió fontot költött az ismeretlen gyilkos utáni hajszára.

Első hallásra kissé soknak tűnik ez az összeg, azonban Cornwell nem csupán a levéltár poros dokumentumai között kutakodott, hanem a gyanúsított 32 darab festményét is megvásárolta, s saját pénzén DNS-tesztet végeztetett rajtuk. A The Evening Standard című lap tudósítása szerint a krimiíró 2014-ben szeretné eredményeit publikálni. "Hatalmas információmennyiség van a birtokomban, a részletek lenyűgözőek, annyit elárulhatok, hogy egy királyi összeesküvés állhat az ügy feltáratlansága mögött" - mondta Cornwell.

Már a kezdet kezdetén felmerültek olyan pletykák, amelyek szerint Viktória királynő sebésze, Sir William Gull segített megszabadulni a prostituáltaktól. "Elég ehhez annyit hozzátenni, hogy Gull volt Sickerték családi orvosa" - folytatta sokat sejtetően a krimiíró. Cornwell 2002-es könyvében említette először az elméletét, miszerint Sickert volt Hasfelmetsző Jack. 

A közismert történet szerint 1888 és 1891 között tizenegy prostituáltat öltek meg brutális kegyetlenséggel a londoni Whitechapel negyedben. Legkevesebb öt esetet a Hasfelmetsző Jack néven ismertté vált sorozatgyilkosnak tulajdonítanak. Annak ellenére, hogy – főként a bulvársajtónak köszönhetően – rengeteg gyanúsított felmerült az ügyben, Hasfelmetsző Jack kiléte máig ismeretlen. Gyanúba keveredett Viktória királynő unokája, Albert Viktor is, aki egy elmélet szerint azután kezdte meg bosszúhadjáratát, hogy egy prostituált megfertőzte szifilisszel. A gyilkosságok során elkövetett csonkítások egyre brutálisabbá váltak, a gyilkos az utolsó áldozat belső szerveit szinte teljesen eltávolította, szívét kitépte, az arcát pedig szétszabdalta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár