2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

150 év után jár Canossát egy amerikai lap

2013. november 15. 13:51 MTI

Százötven év után kért bocsánatot egy amerikai napilap olvasóitól, mert Lincoln elnök beszédéről azt írta hajdani szerzőjük: "ostoba fecsegés". A mai szerkesztőség sajnálja, hogy az újság annak idején nem vette észre a beszéd "történelmi jelentőségét, időtlen ékesszólását és örök érvényét".

A pennsylvaniai Harrisburg város The Patriot-News című napilapja egy csütörtöki cikkében kért bocsánatot olvasóitól, mert Abraham Lincoln 1863. november 19-én elmondott beszédét "hibásan értékelte". A bocsánatkérésre azonban csak a szónoklat elhangzása után másfél évszázaddal, az esemény közelgő, keddi 150. évfordulója alkalmából került sor.

Az elnök aznap egy katonai temetőt avatott fel az amerikai polgárháború legvéresebb összecsapásának helyszínén, mely a küzdelem fordulópontját is jelentette: az északi államok győzelmével végződött, és a déliek végső vereségéhez, a rabszolgaság teljes eltörléséhez vezetett. A gettysburgi beszéd (Gettysburg Address) az amerikai történelem leghíresebb szónoklata lett, ebben fogalmazta meg Lincoln, hogy a szabadságot és emberi egyenlőséget képviselő rendszerért folytatja a harcot.

Az akkoriban Patriot & Union néven megjelenő napilap 1863. november 24-én megjelent vezércikkében így utasította el az öt nappal korábban elhangzott szónoklatban megfogalmazott politikai nézeteket: "Mi nem foglalkozunk az elnök ostoba fecsegésével. A nemzet érdekében hajlandók vagyunk a feledés fátylát borítani szavaira. Nem ismételjük őket és nem gondolunk rájuk." Harrisburg városa egyébként mintegy 65 kilométerre fekszik Gettysburgtől, Patriot & Union című lapja pedig a déliek oldalán állt a polgárháborúban.

A mai szerkesztőség sajnálja, hogy az újság annak idején nem vette észre a beszéd "történelmi jelentőségét, időtlen ékesszólását és örök érvényét". Egykori újságírójának döbbenetesen téves értékelését csak a "pártossággal vagy a túlzott alkoholfogyasztás hatásával" tudta magyarázni. A bocsánatkérés nyelvezete is a gettysburgi beszédet idézi:

"Százötven évvel ezelőtt ennek a sajtóintézménynek az atyái oly hamis, oly öntelt és a történelmi távlatok iránt oly vak ítéletet hoztak, hogy az nem maradhat érintetlenül levéltárunkban." A szónoklat 150. évfordulójáról kedden emlékeznek meg Gettysburgben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár