2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lenin szülővárosában állítják fel a Szovjetunió Múzeumát

2013. november 14. 15:00 MTI

Szinte tapintható sok orosz ember nosztalgiája a Szovjetunió iránt jó húsz évvel a kommunista birodalom összeomlása után is. Ez lehet az egyik oka annak, hogy a Volga menti Uljanovszknak - a bolsevik forradalmár, Vlagyimir Iljics Lenin (1870-1924) szülővárosának - vezetői egy gigantikus méretű projekt, a "Szovjetunió Múzeuma" létrehozását tervezik.

Valójában egy egész komplexumról van szó, benne több tucatnyi múzeummal és boltokkal, ahol a szovjet korszak szuvenírjait árusítanák, valamint egy "népek barátsága" parkkal. Valamiféle miniatűr Szovjetunió lenne ez egy óriási, 120 hektáros, 170 futballpályának megfelelő területen. A tervezet a kormány asztalán van - mondta el a dpa-nak Szergej Lakovszkij projektvezető.

A komplexum költségeit 60 milliárd rubelre (400 milliárd forint) tervezik, amelyet a kormány és a beruházók fele-fele arányban fedeznének. Lakovszkij, aki az uljanovszki idegenforgalmi fejlesztési központ igazgatója, azzal számol, hogy 2014 januárjában már meg is kezdődhetnek az alapozási munkálatok. A komplexumnak 2022-re, a Szovjetunió alapításának 100. évfordulójára kellene elkészülnie. A város azt reméli, hogy a Szovjetunió múzeumának köszönhetően az Uljanovszkba látogató turisták száma a jelenlegi évi 200 ezerről több mint egymillióra emelkedik.

A Moszkvától mintegy 900 kilométerre délkeletre fekvő Uljanovszk mindmáig a város híres szülöttének, az 1917-es "nagy októberi szocialista forradalom" vezetőjének eredeti nevét - Uljanov - viseli. A tervet mindazonáltal viták övezik Oroszországban. Lakovszkij elismerte, hogy az elképzelés mögül hiányzik az egységes történeti-ideológiai szemlélet, ami annak tudható be, mindmáig nem történt meg a Szovjetunió változatos történetének tudományos feldolgozása. Ez azonban nem hátráltatja a munkálatok megkezdését - fűzte hozzá.

Arszenyij Roginszkij történész, a Memorial orosz emberi jogi csoport munkatársa arra figyelmeztetett, hogy a "nagy események" mellett "szégyellni való" dolgok is vannak a Szovjetunió történetében. Más szakértők is felhívták a figyelmet, hogy a múzeum ne csak olyan sikereket mutasson be, mint amilyen Jurij Gagarin, az első kozmonauta űrutazása vagy a hitleri Németország felett aratott győzelem volt. Az árnyoldalakat is meg kell jeleníteni, a hiánygazdaságtól Joszif Sztálin áldozatok millióit követelő vörösterrorjáig - mondják.

Noha a tervek készen állnak, a vita még csak most kezdődik Oroszországban. Hamarosan Uljanovszkba utazik Vlagyimir Megyinszkij kulturális miniszter, hogy képet alkosson a helyzetről. A városban eddig is voltak olyan szovjet történelmi emlékhelyek, ahová turisták ezrei "zarándokoltak": ilyen a Lenin Emlékhely a múzeummal és az Uljanov család egykori lakóháza, amely különösen a kínai vendégek körében közkedvelt.

A Szovjetunió Múzeumának terve teljes mértékben illeszkedik a Kreml vonalvezetéséhez - vélte a The New Times című ellenzéki magazin. A szovjet jelképek, a vörös csillag, a sarló és kalapács valóságos reneszánszukat élik Oroszországban. Éppen Vlagyimir Putyin orosz elnök volt az, aki a szovjet birodalom összeomlását a 20. század legnagyobb geopolitikai katasztrófájának nevezte. És ugyancsak ő állította vissza az egykori szovjet himnuszt - igaz, új szöveggel - mint Oroszország nemzeti himnuszát.

A projekttervezők elképzelései szerint külön múzeumot szentelnek a Szovjetunió politikai és gazdaságtörténetének, a szovjet hadseregnek, a szovjet divatnak és dizájnnak. "Sok tekintetben úttörő kezdeményezés ez, amilyenre még nem volt példa országunkban" - mondta Szergej Zsuravljov, az Orosz Tudományos Akadémia orosz történeti intézetének igazgatóhelyettese a projekt moszkvai prezentációján. Nemcsak történelemről van itt szó, hanem egy üzleti modellről is - fűzte hozzá.

Az internetes fórumokon - beleértve a múzeumkomplexum honlapját - sokan rámutatnak, hogy a csillogó világvárostól, Moszkvától távolabb élő oroszok mindennapjaira még mindig a szovjet múlt nyomja rá bélyegét. Lenin teste - csaknem 90 évvel halála után - továbbra is a Vörös téri mauzóleumban fekszik. Sok orosz számára ez annak a jele, hogy az ország még mindig nem "tette tisztába" saját történetét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár