2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Évezredek óta csíp a chili

2013. november 14. 17:33

Már évezredekkel ezelőtt is készítettek fűszeres italokat Mexikóban – olvasható az Amerikai Tudományos Akadémia Public Library of Science One (PLOS One) című folyóiratában közölt tanulmányban.

A csilipaprika (Capsicum) a trópusi vagy szubtrópusi égövön termesztett csípős termésű paprikafajták összefoglaló neve, Spanyolország és Portugália történetében jól dokumentált termesztésük és fogyasztásuk. Az egykori mezoamerikai és dél-amerikai civilizációk területén fellelhető régészeti lelőhelyeken kevés nyomuk maradt, így szinte alig tudunk valamint arról, hogy milyen szerepük volt a maják, vagy a Mixe-Zoquean nyelveket beszélő népcsoportok életében.

A PLOS One legújabb számában ismertetett kutatásuk során a tudósok Capsicum-maradványokat azonosítottak néhány, Dél-Mexikóban talált edényben. Ezek között vannak több mint kétezer évesek, elkészítésük idejét i.e. 400 és i.sz. 300 közé teszik. A maradványokat különböző formájú edényekben és tálakban találták meg; mindez azt sugallja, hogy csilipaprikát különféle kulináris célokra használták az ősi népek. A kutatók szerint eme csoportok az ételek fűszerezése mellett italaikat is chilivel ízesíthették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár