2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tévedésből elcserélték Gauss német matematikus agyát

2013. október 30. 10:10 MTI

A nagy német matematikus, Gauss preparált agya helyett egy másik tudósét tanulmányozták tévedésből kutatók évtizedeken át - jelentette be a cserét felfedező tudós. Valószínű, hogy a híres tudós és Conrad Heinrich Fuchs doktor agyát nem sokkal 1855-ben bekövetkezett haláluk után cserélték fel.

Renate Schweizer, a göttingeni Max Planck Biofizikai Kémia Intézet idegkutatója munkája során fedezte fel a tévedést. Elmondta, amit a kutatók eddig Carl Friedrich Gauss agyaként tanulmányoztak, az valójában egy Fuchs nevű orvosé.

Valószínű, hogy a híres matematikus és Conrad Heinrich Fuchs doktor agyát nem sokkal 1855-ben bekövetkezett haláluk után cserélték fel. A C. F. Gauss feliratú üvegben tárolt agy tehát Fuchsé, az orvos nevével felcímkézett üvegben pedig a matematikus agya található. A tévedést feltáró tanulmány a Brain című szaklapban jelent meg.

Schweizernek az tűnt fel, hogy a Gaussénak tartott agyon az úgynevezett központi tekervény egy barázdája hiányzik, ezt pedig egy göttingeni boncoló 1860-ban és 1862-ben képekkel dokumentálta. A vizsgált agy szerkezete Fuchs agyának egy ábrázolásához hasonlított. A két tudós agyát kutatási célból preparálták, és a Göttingeni Egyetem orvosi karának nyilvánosan nem látogatható gyűjteményében alkoholban tárolják a mai napig.

Gauss igazi agyát a kutatók modern képalkotó eljárásokkal tanulmányozták, és arra az eredményre jutottak, hogy a zseniális matematikus és csillagász, valamint az orvos agya nagyság és tömeg szempontjából is hasonlít egymásra. Gauss a szakemberek szerint valószínűleg magas vérnyomásban szenvedett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár