2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nácik által elkobzott műkincs került vissza a Stern-gyűjteménybe

2013. október 30. 09:51 MTI

Újabb olyan festményt kaptak vissza Max Stern német zsidó galériatulajdonos örökösei, amely a néhai zsidó műkereskedő világhírű gyűjteményének kényszereladásakor került a nácik kezére - közölte a Van Ham nevű kölni aukciósház kedden.

A Gestapo által üldözött zsidó származású Stern 1937-ben adta el Andreas Achenbach Skandináv tájkép című festményét, amely a kölni aukciósház közbenjárásának köszönhetően most a kanadai Concordia Egyetem tulajdonába került vissza. Az intézményt Max Stern hagyatéka egyik örököseként jelölte meg.

A kisméretű olajfestményt - amelynek eredetiségét a londoni székhelyű Art Loss Register is megerősítette - a berlini kanadai nagykövetségen adták át az örökösök főképviselőjének. Az 1987-ben elhunyt Stern mintegy 400 darabból álló gyűjteményét a Concordia Egyetem mellett a jeruzsálemi Héber Egyetemre és a montreali McGill Egyetemre hagyta. A Concordia Egyetem tíz éve indított kutatási programot a szétszóródott Stern-gyűjtemény sorsának feltárására és összegyűjtésére. Az első képet 2006-ban szerezték vissza.

Max Stern elmenekült Németországból azután, hogy a nácik gyűjteményének eladására, galériájának felszámolására kötelezték őt az 1930-as évek végén. Kanadában telepedett le, ahol megpróbálta vállalkozását újjáépíteni. Életében csak kisebb sikereket ért el festményei visszaszerzésében, egy német bíróság 1964-ben anyagi kompenzációt ítélt meg neki a gyűjtemény elkobzása miatt. Stern 1987-ben halt meg, mivel nem voltak gyermekei, a három egyetemre hagyta örökségét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár