2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálhatták III. Richárd elveszett kápolnáját

2013. október 7. 09:56 MTI

Régészek valószínűleg megtalálták annak a kápolnának a maradványait York közelében, amelyet III. Richárd angol király építtetett a yorki csapatoknak a rózsák háborújában aratott győzelme emlékére.

Ebben a térségben folyt a towtoni csata, a rózsák háborújának legvéresebb ütközete a yorkiak és a lancasteriek között, amely a yorki csapatok győzelmével végződött 1461. március 29-én. Az áldozatok számát 28 ezerre teszik, egyetlen más csatában nem halt meg ennyi ember brit földön. A towtoni csata hosszú időre eldöntötte a királyság sorsát, a yorkiak vezetőjét IV. Eduárd néven Anglia királyává koronázták.

IV. Eduárd 1483-ig uralkodott, halála után öccse, III. Richárd lépett trónra és még abban az évben az észak-angliai York melletti Towtonnál kápolnát kezdett építeni a csata emlékére - olvasható a Darlington and Stockton Times helyi lap online kiadásában. Két évvel később III. Richárd meghalt a bosworthi csatában Leicesternél, és a kápolnát soha nem fejezték be. Pusztulásnak indult, és az 1500-as évek végére teljesen megsemmisült.

Régészek úgy vélik, hogy ennek a kápolnának a maradványait találták meg York térségében. A Yorki Egyetem régészeti tanszékének szóvivője hangsúlyozta, hogy kutatásaik pozitívnak bizonyultak, de a szakemberek addig nem tudják egyértelműen bizonyítani, hogy valóban erről a kápolnáról van szó, amíg nem indul meg egy nagyméretű feltárás.

Tim Sutherland, az egyetem vezető régésze elmondta, hogy a kápolna ablaküvegeinek ólom- és üvegmaradványaira bukkantak, továbbá megmunkált kövekre. Sutherland 1997 óta kutatja a kápolna helyét, most egy régészeti televíziós-sorozat számára készülő film forgatása során összpontosították kutatásaikat egy kicsiny területre, ahol késő 15. századi vallási épület létezésére találtak bizonyítékot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár