2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hende: Recsken született 1956 és a rendszerváltoztatás

2013. szeptember 9. 11:08 MTI

Recsken született 1956, a forradalomból pedig az 1990-es rendszerváltoztatás. Ez ma Recsk legfontosabb üzenete - jelentette ki Hende Csaba a recski büntetőtábor megszüntetésének 60. és a Recski Szövetség megalakulásának 25. évfordulóján az ÁVH által működtetett egykori munkatábor helyén kialakított emlékparkban tartott megemlékezésen szombaton.

A honvédelmi miniszter szavai szerint ha az eszmének látszó gondolatficamok mögé tekintünk, egy profi módon kiépített gengszterhálózatot látunk, amely idegen fegyverek segítségével magához ragadta a magyar államot.

"Recsk borzalmait csak az ember tudta túlélni. Recsken is meg lehetett és meg kellett maradni embernek" - fogalmazott. A nemzet minden közösségéből, társadalmi osztályából és politikai családjából voltak itt rabok. Recsken bizonyos értelemben új nemzet született. A táborba zárt kisgazda szót értett a ludovikás tiszttel és a szociáldemokrata hírlapíróval, szót értett a katolikus a reformátussal, a zsidóval és az ateistával - mondta Hende Csaba.

Hangsúlyozta: soha, semmilyen formában nem igazolhatjuk a gyilkosokat, nem mondhatjuk a létező szocializmusra, hogy emberhez méltó rendszer lett volna. Elítélünk és megvetünk minden diktatúrát, amely embereket gyilkol - tette hozzá. "Recsk ugyanolyan gyászhelye az ezer esztendős magyar történelemnek, mint a muhi puszta, a mohácsi mező, a doberdói fennsík, a Don-kanyar, vagy az auschwitzi tábor" - mondta a honvédelmi miniszter.

Krasznay Béla, az idén 25 éves Recski Szövetség elnöke felelevenítette: míg 1988 őszén több százan alakították meg a szövetséget, ma már csak 18-an élnek. Mint elmondta, céljuk az volt, hogy segítsék azokat, akik végigszenvedték a tábort és az azt követő éveket. Ma már viszont főként a fiatalságot szeretnék bevonni a munkájukba, hogy ők is lássák: "hová jut az az ország, amelynek irányítása idegenszívű emberek kezébe kerül".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár