2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Minden képzeletet felülmúlt a Krakatau kitörése

2013. augusztus 27. 14:20

1883. augusztus 27-én az emberiség történetének egyik legpusztítóbb erejű vulkánkitörése rázta meg az indonéz szigetvilágot. A Szumátrát és Jávát elválasztó Szunda-szorosban fekvő Krakatau vulkán négy elképesztő erejű robbanásának hangja több ezer kilométerről is hallható volt. A rengések összesen hétszer kerülték meg a Földet, a robbanás ereje pedig a valaha készített legnagyobb hatóerejű robbanószerkezet, az ún. Cár-bomba (a szovjet hidrogénbomba) által kiváltott detonáció négyszerese volt. 

A vulkán környékén hajózók már hónapokkal az 1883-as tragédia előtt tudomást szereztek a tűzhányó várható kitöréséről, ugyanis májusban egy több kilométer magas füstoszlop jelent meg a Krakatau fölött. A környék lakossága azonban nyugodt maradt, sőt akadt, aki egészen a tűzhányó közelébe merészkedett, hogy megszemlélje a fortyogó szörnyeteget. Senki sem sejtette, hogy a világtörténelem egyik legpusztítóbb katasztrófájának előjátéka zajlik az emberek szeme előtt.

A tűzhányó már 1883. augusztus 26-i első kitörésekor is óriási pusztítást vitt végbe, ami azonban másnap történt, minden képzeletet felülmúlt. A vulkánkitörés által előidézett 35 méteres szökőár, valamint az óriási mennyiségű vulkáni törmelék és hamu szétszóródása következtében a környéken lakók közül 36 ezren vesztették életüket, és több száz sziget a földdel vált egyenlővé.

A légkörbe került vulkáni anyagnak köszönhetően a Föld átlaghőmérséklete 1,2 °C-kal csökkent. A levegőbe kerülő apró részecskék által visszavert napfény következtében a Föld számos pontján szemet gyönyörködtető természeti jelenségek voltak megfigyelhetők. Dél-Amerikában kék, Hawaiin zöld színben pompázott többször is a nap. Egyes feltételezések szerint Edvard Munch 1893-ban festett Sikoly című képén is a Krakatau által előidézett jelenség látható a háttérben.

Az elpusztult vulkán helyén 1927-ben felbukkanó Anak Krakatau (Krakatau Fia) már többször is kitört, az 1883-ashoz hasonló katasztrófától azonban már nem kell tartaniuk a környék lakóinak.  

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár