2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az UEFA-hoz fordult a Simon Wiesenthal Központ 

2013. augusztus 27. 10:13 MTI

Az Európai Labdarúgó Szövetséghez (UEFA) intézett levelet a náci háborús bűnösök után kutató Simon Wiesenthal Központ hétfőn amiatt, hogy az MTK Budapest elleni augusztus 17-i bajnoki labdarúgó mérkőzésen FTC-szurkolók egy csoportja In memoriam Csatáry László feliratot feszített ki a lelátón, a háborús bűntettekkel vádolt Csatáryra emlékezve.

Michel Platini UEFA-elnökhöz írt levelében - amelyről szóló közleményét a központ az MTI-hez is eljuttatta - Shimon Samuels, a külkapcsolatokért felelős igazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy az FTC-szurkolók "folyamatosan visszaeső magatartást" tanúsítanak, "különösképpen az MTK Budapest elleni meccseken (amelyet ironikusan még mindig a világháború előtti zsidó támogatáshoz kapcsolódónak tekintenek)".

A levél úgy fogalmazott, hogy a szurkolók korábban a szintén náci háborús bűnökkel vádolt Képíró Sándorról is megemlékeztek, most pedig arról a Csatáry Lászlóról, akit 2011-ben a központ a legkeresettebb náci bűnösként jelölt meg, és "akinek egyik áldozata egyébként az MTK FC egy korábbi, zsidó vezetője, Brüll Alfréd volt". Samuels további példákat is említ, köztük a tavalyi Magyarország-Izrael barátságos mérkőzés előtt történteket, amelyek miatt az idei magyar-román világbajnoki selejtezőt zárt kapuk mögött rendezték.

A Simon Wiesenthal Központ szerint "Magyarországot feltüzelte az antiszemita és romaellenes Jobbik párt és a - hivatalosan betiltott, de még mindig aktív - félkatonai Magyar Gárda". Az MLSZ pedig szerinte "külső beavatkozás hiányában vonakodik megfékezni a neonáci hatásokat a futballpályákon".

A levél felszólítja az UEFA-t, hatékonyan lépjen fel annak érdekében, hogy az MLSZ zéró toleranciát tanúsítson valamennyi klubja esetében, élen a nemzeti válogatottal és a Ferencvárossal. "A magyar futballpályák nem lehetnek tovább tömeggyilkosok hőssé minősítését célzó, Hitlerjugend-típusú felvonulások, megfélemlítés és erőszakra ösztönzés területei" - idézte a levelet a közlemény.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár