2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szeptemberben folytatódik a Csatáry-per

2013. augusztus 7. 15:33 MTI

Szeptember 26-ra tűzte ki a kassai kerületi bíróság annak a tárgyalásnak az új időpontját, amelyen Csatáry László életfogytiglani börtönbüntetésének letöltési módjáról kell döntenie - közölte Marcela Gálová bírósági szóvivő.

A kassai kerületi bíróságnak ebben a kérdésben eredetileg még júliusban kellett volna döntenie, ám az akkori nyilvános ülést elnapolták, mivel Csatáry László nem jelent meg a tárgyaláson, és a bíróság arról sem értesült, hogy Csatáry átvette-e az idézést.

Marcela Gálová elmondta: a kassai kerületi bíróság időközben arról értesült, hogy nem sikerült Csatáry Lászlónak kikézbesíteni az idézést, ezért most kéréssel fordulnak az illetékes magyar bírósághoz az idézés kézbesítésének biztosítására. Ha a kézbesítés után Csatáry László úgy dönt, hogy nem vesz részt a tárgyaláson, a bíróság távollétében is döntést hozhat.

A szeptemberben 26-án esedékes ülésen arról születhet döntés, hogy Csatáry Lászlónak melyik büntetés-végrehajtási intézetben kellene letöltenie a rá kiszabott életfogytig tartó szabadságvesztést. Ennek előzménye, hogy a kassai kerületi bíróság idén márciusban életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatta a kassai Népbíróság által 1948-ban "fasiszta megszállás és kollaboráció" miatt hozott halálos ítéletet. A Népbíróság eredeti ítéletét azért minősítette át a kassai ítélőtábla, mert a hatályos szlovák jogrend nem számol halálbüntetéssel, és így az egykori ítélet csak így vált "végrehajthatóvá." A márciusban megváltoztatott ítélet eredetijét a főként "politikai bűncselekményekkel" foglalkozó kassai Népbíróság hozta 1948. június 8-án egy egynapos perben.

Csatáry László a náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ (SWC) állítása szerint 1944 tavaszán az akkor Magyarországhoz tartozó Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott több mint 11 ezer zsidó Auschwitzba deportálásában. Csatáry Lászlót Efraim Zuroff, az SWC jeruzsálemi irodájának vezetője jelentette fel 1944-es, majd később 1941-es deportálások miatt. A Budapesti Nyomozó Főügyészség alaptalannak minősítette Zuroffnak azt az állítását, hogy Csatáry Lászlónak köze lehetett az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálásokhoz. A 98 éves Csatáry László kezdettől fogva tagadja bűnösségét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár